Zullen kredieten binnenkort worden toegekend op basis van de… EPB?

Kan de bank u een krediet weigeren op basis van de middelmatige EPB van het huis dat u op het oog hebt?

De Nationale Bank van België (NBB) wil dat banken systematisch gegevens verzamelen over de energieprestaties van gebouwen voor alle nieuwe verstrekte leningen.

Ingegeven door stijgende energieprijzen

Voor de NBB was de sterke stijging van de energieprijzen de trigger: de financiële sector moet voortaan rekening houden met de risico’s verbonden aan de energieprestatie van gebouwen. Voor de NBB is het belangrijk dat "kredietverstrekkers systematisch gegevens verzamelen over de energieprestatie van de zekerheden voor alle nieuwe verstrekte leningen". Voor bestaande kredieten moet een permanente toegang tot regionale EPB-databanken hen helpen nuttige informatie te verzamelen, beveelt de macroprudentiële autoriteit aan.

EPB belangrijker!

Kopers van hun kant moeten bij de beoordeling van de aankoopprijs rekening houden met de energieprestatie van een gebouw, stelt de Nationale Bank. Deze prestatie zal naar haar mening in de toekomst waarschijnlijk sterker in aanmerking worden genomen in de procedure voor het verlenen van krediet en zou bijvoorbeeld van invloed kunnen zijn op het maximaal toegestane quotum, als dit niet correct wordt weergegeven in de aankoopprijs.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼