Wat kost een proces tegen je aannemer?

Als je een discussie hebt met je aannemer over de kwaliteit van zijn werken of over zijn factuur overweeg je misschien wel om … de rechtbank te laten beslissen. Met welke kosten moet je bij zo’n procedure zoal rekening houden? Hoe kan je deze kosten vermijden?

Als een discussie met je aannemer niet opgelost geraakt en het uiteindelijk tot een procedure voor de rechtbank komt, riskeer je heel wat kosten te hebben. Het is belangrijk daar een idee van te hebben voor je effectief beslist om naar de rechtbank te stappen.

Advocaat

In een dergelijke procedure zal je meestal een beroep moeten doen op een advocaat die je ook moet betalen (tenzij een rechtsbijstandsverzekering tussenkomt of je recht hebt op een pro deo advocaat). De kosten van je advocaat zijn dan ook een eerste kostenpost die je riskeert.

Om verrassingen naderhand te vermijden maak je maar beter op voorhand goede afspraken met je advocaat over wat die je zal kosten. Heel wat advocaten werken daarbij aan een uurtarief (bv. 125 a 175 euro per uur excl. BTW). Weet overigens dat een systeem van ‘no cure, no pay’ in België niet toegelaten is. Los van het eigenlijke ereloon zal je advocaat je ook een kostenvergoeding aanrekenen (bv. voor briefwisseling, voor verplaatsingen, …). Bij dit alles is het trouwens belangrijk een goede advocaat te kiezen waarbij de goedkoopste advocaat niet altijd de beste keuze is.

Zelfs als je de zaak uiteindelijk wint zal je de kosten van je advocaat niet kunnen laten terugbetalen door de aannemer. Je kan hooguit een zogenaamde rechtsplegingsvergoeding van hem vragen. Dat is een forfaitaire vergoeding voor de kosten van je advocaat die meestal de werkelijke kosten niet dekt. Overigens riskeer je als je de zaak verliest op jouw beurt zo’n rechtsplegingsvergoeding te moeten betalen aan de aannemer (als die eveneens een beroep deed op een advocaat). Die vergoeding is afhankelijk van de waarde van het geschil maar beloopt ook al snel in de duizenden euro’s. Werkte je met meerdere aannemers of wil je bv. ook je architect in de procedure betrekken, dan riskeer je zelfs verschillende rechtsplegingsvergoedingen te moeten betalen.

Rechtbank en deskundige

Los van de kosten van je advocaat en de eventuele rechtsplegingsvergoeding die je moet betalen zijn er ook de kosten van de dagvaarding en het rolrecht dat de verliezende partij riskeert te moeten betalen. Het gaat daarbij meestal om enkele honderden euro’s. Stelt de rechtbank een deskundige aan, dan moeten ook diens kosten betaald worden (door de verliezende partij). Vraag jij om de aanstelling van een deskundige dan riskeer je wel vaak diens kosten te moeten voorschieten (waarbij je ze zal trachten te moeten verhalen op de aannemer als je uiteindelijk wint). De kosten van zo’n deskundige kunnen al snel oplopen. Rekeningen van meerdere duizenden euro’s zijn daarbij zeker geen uitzondering.

Als de rechtbank een deskundige aanstelt, zal dat allicht ook de rekening van je eigen advocaat verhogen. Die zal nu eenmaal aanwezig zijn bij de expertise, minstens bij bepaalde verrichtingen daarvan. Daarnaast kan je bij een deskundigenonderzoek eventueel je belangen nog mee laten verdedigen door een technisch expert. Ook deze kosten zal je zelf moeten voldoen.

Een alternatief

Het is dan ook belangrijk om vooraleer je naar de rechtbank stapt te overwegen of het sop de kool wel waard is. Weeg de kosten van een procedure af tegen de mogelijke baten. Laat je daarbij ook adviseren over je kansen op succes.

Overigens hoeft een discussie met je aannemer niet altijd tot een gerechtelijke procedure te leiden. Mogelijks slaag je er namelijk nog in om met je aannemer tot een oplossing te komen. Indien dat lukt kan je een dading sluiten met je aannemer. Daarin geef je aan welke discussies je juist had en welke oplossingen je samen hebt uitgewerkt. Slaag je erin om tot een dading te komen, dan zet je die maar beter op papier. Op die manier is het meteen voor iedereen duidelijk welke afspraken je precies maakte en kan er daarna niet op teruggekomen worden.

 

 

Jan Roodhooft, advocaat

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼