Je ouders zijn bejaard en hebben één of meerdere onroerende goederen die ze verhuren. Kan jij het beheer van de goederen in kwestie dan op jou nemen en is dat ook nog mogelijk als je ouders ‘wilsonbekwaam’ zijn? Hoe ga je daarbij te werk?
Volmacht
Je kan in eerste instantie alles voorbereiden en je ouders zelf de nodige documenten laten ondertekenen. Willen jij of je ouders dat jij de nodige documenten kan ondertekenen (bv. een opzegbrief of een huurcontract), dan kunnen ze je een volmacht daarvoor geven. Laat deze volmacht ook op papier zetten. Om discussies over de geldigheid van het huurcontract of de opzeg te vermijden voeg je best een kopie van de volmacht daaraan toe. Wil je onroerende goederen van je ouders kunnen verkopen, dan moet je een notariële volmacht hebben.
Zorgvolmacht
Is je ouder wilsonbekwaam dan kan die je geen volmacht meer geven. Een gegeven volmacht vervalt bovendien op het moment dat je ouder wilsonbekwaam wordt. Dit kan vermeden worden door te werken met een zorgvolmacht. Dat is een bijzondere soort volmacht waarbij de volmachtgever (op het moment dat hij nog wilsbekwaam is) aan een vertrouwenspersoon een volmacht geeft om als de volmachtgever wilsonbekwaam wordt in zijn naam op te treden. In de zorgvolmacht wordt ook aangegeven welke bevoegdheden de vertrouwenspersoon precies krijgt.
Zo’n volmacht kan je zelf opstellen of je kan dat laten doen door een notaris. Je moet ze ook laten registreren in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten.
Bewindvoerder
Is je ouder wilsonbekwaam en heeft die geen zorgvolmacht opgesteld, dan kunnen noch jij noch je ouder nog het beheer van het onroerend goed op zich nemen. In dat geval zal je een bewindvoerder moeten laten aanstellen door de vrederechter. Je kan daarbij vragen dat jij wordt aangesteld of bv. een advocaat. In het verzoekschrift kan je aangeven welke bevoegdheden je wil dat er aan de bewindvoerder worden toevertrouwd.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)