De verschrikkelijke noodtoestanden van juli 2021 hebben niet enkel ons land getroffen: ook het westen van Duitsland betaalden een zware tol, met zo’n 185 Duitsers die het leven lieten. De getroffen gemeenten zitten nog altijd in zak en as: hoe zit het met de Duitse efficiëntie?
"We leven in een situatie die even gevaarlijk is als een jaar geleden," zegt Guido Orthen, de burgemeester van Bad Neuenahr-Ahrweiler, een Duitse gemeente die in juli vorig jaar werd verwoest: 18.000 inwoners werden getroffen, meer dan de helft van de bevolking. Hoewel de straten nu vrijgemaakt zijn van bergen afzettingen en puin, zal het nog wel even duren voor alles weer normaal is. Zijn stad? Een bouwplaats in de open lucht met tijdelijke infrastructuur. Drie tijdelijke bruggen vervangen de 18 bruggen die de Ahr overspanden.
"Een allesomvattende situatie”
De burgemeester betreurt dat de bescherming tegen het gevaar van overstromingen het onderwerp is van eindeloze discussies tussen de verschillende bestuurlijke niveaus, die de bal naar elkaar doorspelen. In gebieden die als zeer overstromingsgevoelig geclassificeerd zijn, mogen huizen die vorig jaar verwoest zijn niet herbouwd worden, maar zij die slechts beschadigd zijn, mogen hersteld worden, legt hij uit.
Bad Neuenahr-Ahrweiler moet tegen volgende zomer 1.400 aanvragen voor wederopbouwprojecten indienen. "We zullen het niet halen," waarschuwt Orthen, wiens gemeentelijke teams die, ook al zijn ze uitgebreid, "aan het eind van hun Latijn" zijn. Bad Neuenahr-Ahrweiler heeft sinds de tragedie meer dan 2.000 inwoners zien vertrekken…