Het is vaak een werf voor het leven waar je heel wat tijd en geld in moet investeren. Daarom bereid je je dus maar best goed voor alvorens je in de renovatie van je huis te storten!
De renovatie van een bestaand pand met als doel erin te wonen of het te verhuren, is een gangbare activiteit. Je kan ook renoveren om het comfort of de energieprestaties van het pand te verbeteren. Maar voor je dat allemaal doet, is het belangrijk om je project duidelijk te definiëren en een lastenboek op te stellen.
- Dat noemen we de haalbaarheidsstudie. Aangezien elk project een investering op middellange of lange termijn is, is het nodig om het doel van de renovatie precies te bepalen. Je ramen vervangen, een warmtepomp installeren of het dak isoleren, elke activiteit heeft verschillende wensen en eisen. Door het project te definiëren, vergemakkelijk je de taak van je architect en aannemer. Je kan zo ook zien of je recht hebt op premies of financiële hulp en of je in orde bent met de lokale regelgeving. Op vlak van stedenbouw mag je namelijk niet zomaar wat doen!
- In tweede instantie ga je het budget waar je over beschikt definiëren en bepalen of dat voldoende is voor het beoogde project. Als je, bijvoorbeeld, maar € 25.000 hebt voor de renovatie van een volledig huis, loop je waarschijnlijk tegen problemen aan… We raden je dus aan je budget op te stellen met al die kennis in gedachten en om rekening te houden met een kleine marge voor het geval er iets misloopt op de werf, wat jammer genoeg niet ongebruikelijk is tijdens een renovatie. Aarzel niet een architect te raadplegen die je zal helpen om het budget dat je nodig hebt te bepalen.
- Voor je kiest met welke architect of aannemer je wil samenwerken, vraag je naar enkele voorbeelden en referenties van voorbije werken. Aarzel niet contact op te nemen met hun vorige bouwheren om de ruimte te beoordelen. Zo kom je meer te weten over de leverancier en kan je eventueel zijn stijl of afwerkingen beoordelen.
- De materiaalkeuze is ook een belangrijke stap. Waarom? Simpelweg omdat de gekozen materialen een grote impact hebben op het budget van de renovatie, aangezien ze 40% uitmaken van het totaalbedrag, zeker nu hun tarieven al enkele maanden pijlsnel stijgen… Het verschil tussen “low budget” materialen en duurdere merken kan twee tot drie keer zo hoog liggen! Low budget is trouwens niet altijd de beste keuze, aangezien dat materiaal de neiging heeft om sneller te verslijten.
- Tot slot mag je ook de oplevering van de werf niet vergeten! Neem je offerte en het lastenboek en overloop die tijdens de oplevering van de werf nauwkeurig met de aannemer. Dat is het moment om te controleren dat alles goed werd uitgevoerd! Wanneer de werken niet overeenkomen met de oorspronkelijke offerte en de aannemer weigert tussen te komen, kan je beroep doen op een bemiddelaar uit de betreffende sector. Zo hoef je niet naar de rechtbank te trekken en vermijd je de kosten die aan die procedure gelinkt zijn.