Stel dat je wettelijk of feitelijk samenwoont in het huis van je partner. Krijg je dan op het moment dat je partner zou overlijden de eigendom van het huis of een recht van vruchtgebruik daarop? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Het gebeurt maar al te vaak dat samenwonende partners hun intrek nemen in het huis of appartement van één van hen. Als de eigenaar van de woning dan overlijdt ontstaan er wel eens discussies tussen de erfgenamen van de eigenaar en de overlevende partner over de woning.
Beperkte wettelijke rechten
Een wettelijke samenwoner heeft een beperkt erfrecht van diens overleden partner. Meer bepaald erft deze het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel, Eigendomsrechten op de woning krijg je als overlevende wettelijk samenwonende partner integendeel niet. Weet trouwens dat je partner je deze rechten via een testament zou kunnen ontnemen.
Woon je feitelijk samen, dan heb je zelfs geen wettelijke erfrechten. Je kan dan bij een overlijden van je partner geen enkele aanspraak laten gelden op de woning of het appartement.
Testament
Je partner kan van de voorgaande regels wel afwijken door een testament op te maken waarin hij je bepaalde rechten geeft op de gezinswoning. Er zijn niettemin grenzen aan wat je partner je via testament mag geven. Hij mag nu eenmaal niet raken aan de zogenaamde reserve van bepaalde erfgenamen (zoals bv. zijn kinderen of kleinkinderen die ½ van de nalatenschap moeten krijgen).
Beding van aanwas
Koop je samen met je samenwonende partner een huis, dan zou je ook kunnen werken met een beding van aanwas. Als een van jullie beiden dan overlijdt, komt het deel van de overledene toe aan de langstlevende.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)