Je kunt uiteraard niet zonder water in de badkamer en er komt dan ook altijd vocht aan te pas. Komt dit achter de muren of onder de vloer, dan kan dit heel wat gevolgen hebben … Een waterdichte badkamer is dan ook een must.
Voorkomen lekken en schimmel
Een waterdichte badkamer is essentieel wil je niet geconfronteerd worden met schimmel en/of lekkage. Waterschade is vaak hardnekkig en herstellen is vaak een stuk moeilijker dan voorkomen. Bovendien heeft schimmel een negatieve impact op je gezondheid. De makkelijkste manier om schimmel te voorkomen zijn goed gelegde tegels. Ze beschermen wanden tegen opspattend water. Er zijn ook echter heel wat andere waterproof materialen:
- Kunststof platen vormen zeker een alternatief. E zijn waterbestendig en er zijn vaak minder voegen, waardoor de risico’s op lekken en schimmels beperkt worden.
- Ga je verven, ga dan voor een speciale badkamerverf. Deze is voorzien van een schimmelbestendige laag.
- Houten lambrisering kan ook perfect. Het is dan wel belangrijk om je hout te bewerken met waterafstotende verf. Ook siliconen zijn onmisbaar om de randen af te dichten.
- Beton ciré of betonstuc is waterbestendig omdat het voorzien is van een bijzonder coating.
- Tadelakt – Marokkaans stucwerk – heeft niet enkel een bijzondere uitstraling, het is ook waterbestendig.
Liever behang? Zelfs dat kan perfect passen in een waterproof badkamer. Er is vandaag de dag genoeg waterafstotend behang van vinyl.
Let op de ondergrond
Scheurtjes en kiertjes in stucwerk en voegen kunnen altijd voorkomen, ook de ondergrond moet dus beschermd worden. Een waterdicht membraan op vloeren en muren is dan ook aangewezen. Dit laat je maar beter goed uitvoeren om problemen met vocht te voorkomen.
Enkele details om op te letten
Ga je voor een inloopdouche, zorg dan dat de vloertegels schuin aflopen richting de afvoer, zo loopt het water makkelijk weg. Weet dat een douchebak minder voegen heeft, waardoor de kans op lekkage kleiner is. Werk de hoeken en naden van je materialen in de badkamer steeds met siliconen af. Af en toe een verse rand kit aanbrengen kan nooit kwaad en is bij afbladderen zelfs noodzakelijk.