De energieprijzen blijven stijgen, en zowel huurders als verhuurders voelen de impact. Maar kan een huurder eisen dat de verhuurder energiebesparende maatregelen uitvoert in de huurwoning? En hoe kan een verhuurder hierop reageren?
Geen verplichting, behalve in specifieke gevallen
Als huurder kun je altijd vragen aan je verhuurder om bijvoorbeeld de buitenmuren te isoleren, een warmtepomp te plaatsen of zonnepanelen te installeren. Maar in principe is de verhuurder niet verplicht om hierop in te gaan.
Toch zijn er uitzonderingen. Als het gaat om wettelijk verplichte verbeteringen, zoals dubbel glas of dakisolatie die nodig zijn om aan de huurwetgeving te voldoen, dan moet de verhuurder deze werken uitvoeren – zelfs als de huurder hier niet specifiek om vraagt.
Energiebesparende werken en de huurprijs
Wil een verhuurder niet-verplichte energiebesparende werken uitvoeren, dan kan hij in overleg met de huurder een nieuwe huurprijs afspreken. De regels hierover verschillen per regio:
- In Vlaanderen: Een aanpassing van de huurprijs kan op elk moment gebeuren, mits beide partijen akkoord gaan.
- In Wallonië en Brussel: Een huurprijswijziging kan pas na drie of zes jaar, afhankelijk van de huurperiode.
Komt de huurder er niet uit met de verhuurder? Dan kan de rechter beslissen over een huurprijsherziening, op voorwaarde dat de huurwaarde van de woning door de werken minstens 10% hoger ligt dan de huidige huurprijs.
Jan ROODHOOFT, avocat (www.advocatenroodhooft.be)