Kan je eisen dat je verhuurder energiebesparende werken uitvoert?

De kosten van gas, elektriciteit en dergelijke rijzen momenteel de pan uit. Kan je als huurder vragen dat je verhuurder energiebesparende werken uitvoert in het pand dat je huurt? Hoe kan je als verhuurder reageren als je huurder dit vraagt?

Geen verplichting

Een huurder kan natuurlijk altijd aan de verhuurder vragen om bepaalde energiebesparende maatregelen te nemen (zoals bv. het isoleren van de buitenmuren, het plaatsen van een zonneboiler enz.). De verhuurder is echter niet verplicht om daarop in te gaan.

Een uitzondering op die regel bestaat evenwel als de werken nodig zijn opdat het verhuurde pand aan de wettelijke huurnormen zou voldoen (bv. de regels rond dubbel glas, de isolatie van het dak van de woning enz). In dat geval moet de verhuurder de werken wel uitvoeren en dit zelfs als de huurder daar niet expliciet om vraagt.

Hogere huurprijs

Voer je als verhuurder energiebesparende werken uit die niet verplicht zijn om de woning in orde te maken met de huurnormen, dan kan je in akkoord met je huurder een andere huurprijs overeenkomen. Is het huurpand gelegen in Vlaanderen dat kan dat te allen tijde. In Wallonië en Brussel kan dat maar na drie en na zes jaar.

Geraak je het als verhuurder niet eens met je huurder, dan kan de rechter een herziening van de huurprijs toestaan als blijkt dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed ten gevolge van de investeringen ten minste 10% hoger ligt dan de eisbare huurprijs op het tijdstip van de indiening van het verzoek.

 

Jan ROODHOOFT, avocat (www.advocatenroodhooft.be)

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼