Opdat een algemene vergadering van mede-eigenaars geldig beslissingen zou kunnen nemen moeten er voldoende mede-eigenaars aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Hoeveel aanwezigen moeten er zijn? Wat gebeurt er als dat niet het geval is?
Het quorum
Opdat de algemene vergadering geldig zou kunnen vergaderen moeten er aan het begin van de vergadering meer dan de helft van de mede-eigenaars aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Zij moeten dan tevens tenminste de helft van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten. De algemene vergadering kan ook geldig beslissen als de mede-eigenaars die aanwezig of vertegenwoordigd zijn aan het begin van de algemene vergadering, meer dan drie vierde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen vertegenwoordigen.
Bij dit alles telt het aantal aanwezigen bij het begin van de vergadering. Het is dus niet van belang of bepaalde aanwezigen in de loop van de vergadering vertrekken.
Onvoldoende aanwezigen, en dan?
Als geen van de beide voorgaande quorums wordt bereikt, dan kan de algemene vergadering niet geldig beraadslagen en beslissingen nemen. Er zal in dat geval een tweede algemene vergadering na het verstrijken van een termijn van ten minste vijftien dagen moeten bijeenkomen.
Zijn er op die vergadering weerom te weinig aanwezigen, dan maakt dat niet uit. Die vergadering kan wel geldig beraadslagen en beslissingen nemen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden en de aandelen van mede-eigendom waarvan ze houder zijn.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)