Sommige leveranciers brengen extra kosten in rekening aan eigenaars van zonnepanelen

Slecht nieuws, want sommige energieleveranciers zullen een extra forfait eisen van hun klanten die zonnepanelen bezitten. En wel hierom.

De Luikse energieleverancier Mega heeft zopas aangekondigd een nieuw forfait op te leggen aan zonnepanelenhouders. Het is een ingreep die "de balanceringskosten van de fotovoltaïsche installatie moet dekken". Volgens Mega brengt het beheer van een elektriciteitscontract als prosumer (consument en producent) aanzienlijke extra kosten met zich mee. Deze kosten stegen in november 2021, na de update van het protocol voor gegevensuitwisseling met de netwerkexploitanten.

De Waalse leverancier zal dit forfait dus toepassen op nieuwe klanten en bij het verlengen van het contract van de huidige klanten. Hij verbindt zich ertoe hen minstens twee maanden voor het verstrijken van hun contract op de hoogte te stellen. Afhankelijk van het vermogen van de panelen kan het forfait hoger of lager zijn.

Geen primeur

Mega is niet de eerste speler in de sector die zo’n forfait eist. Andere "kleine" leveranciers zoals Octa+ en Trevion hebben dat ook al gedaan. Octa+ had de prijsverhoging zelfs toegepast op de lopende contracten, wat niet legaal is. Inmiddels heeft de leverancier zich in regel gesteld.

Als leveranciers zoals Mega het recht hebben om dergelijke verhogingen door te voeren, kunnen we u alleen maar motiveren om de concurrentie uit te spelen door de tarieven van andere energieleveranciers op de markt te raadplegen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼