Zelf aan de slag met je sanitair? Heel wat mensen doen het, maar toch kan het flink misgaan. Wij geven de meest voorkomende fouten mee en hoe je deze kunt voorkomen. Voer voor de handige doe-het-zelver.
1. Te weinig debiet
Je warmwatertoestel moet voldoende debiet hebben om optimaal te kunnen genieten van je badkamer. Zeker wanneer je bijvoorbeeld twee badkamers hebt, is dit essentieel. Zorg dat je voldoende lang van warm water kunt genieten. Een standaard gasketel krijgt twee douches die tegelijkertijd functioneren soms niet getrokken.
2. Een te grote afstand tussen kraan en warmwatertoestel
Hoe langer de leidingen, hoe langer het duurt voor het warm water je bereikt. De afstand moet dus zo kort mogelijk zijn, zo voorkom je ook waterverspilling. Een afstand van meer dan 8 meter valt af te raden, zo verspil je immers nodeloos water en energie.
3. Kalk niet aanpakken
In ons leidingwater zit een massa kalk. Zeker bij warm water is er veel kalk dat zich vastzet op je sanitaire toestellen. Hierdoor wordt de levensduur van bijvoorbeeld je ketel verkort. Kalk gaat voor een stuk isoleren binnenin je leidingen. Een waterverzachter kan hier de oplossing bieden.
4. Regenwater niet benutten
Door van de (verplichte) regenwaterput gebruik te maken, kun je stevig besparen op je drinkwater .Veel mensen gebruiken hun regenwater amper, wat zonde is en voor waterverspilling zorgt.
5 Het niet vervangen van oude leidingen
Vaak zitten oude leidingen vol kalk en vuil. Het vergt wat breekwerk, maar je doet er goed aan deze te vervangen. Ga aan de slag met flexibele leidingen waar het vuil zich niet aan vasthecht.