Je wil een reeds verhuurd appartement kopen ‘als belegging’. Met welke spelregels moet je dan rekening houden? Moet je een nieuw huurcontract afsluiten met de bestaande huurder en wat gebeurt er met de huurwaarborg?
Rekeningnummer doorgeven
Als je een reeds verhuurd appartement koopt, dan doet je aankoop het bestaande huurcontract niet eindigen. Je moet met de huurder dus geen nieuwe huurovereenkomst afsluiten. Het volstaat dan dat je aan de huurder laat weten dat jij de nieuwe eigenaar bent en op welk rekeningnummer deze de huur voortaan moet betalen. Bij een discussie kan je vragen aan de verkoper om één en ander te bevestigen.
Documenten opvragen
Vraag bij de verkoper alle documenten op inzake de verhuring. Daarbij kan worden gedacht aan het huurcontract zelf, de plaatsbeschrijving die bij aanvang van de huur werd opgemaakt (en eventuele bijkomende plaatsbeschrijvingen), gegevens en stukken inzake de huurwaarborg die werd gesteld en dies meer.
Werd er bij aanvang van de huur geen plaatsbeschrijving opgemaakt, dan kan er bij het einde van de huur wel eens discussie ontstaan of huurschade wel ten laste van de huurder kan worden gelegd. Hou dan minstens de foto’s bij die de vastgoedmakelaar die gelast was met de verkoop eventueel publiceerde.
Huurwaarborg
Zorg tevens voor een regeling van de huurwaarborg waarbij die wordt overgedragen naar jou en de huurder. Hiervoor zal ook de medewerking nodig zijn van de verkoper. Op het einde van de huur zal er nu eenmaal tussen jou (als nieuwe eigenaar) en de huurder een regeling moeten worden getroffen voor deze huurwaarborg.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)