Vandaag zorgen de hoge energieprijzen ervoor dat we niet alleen ons verbruik gaan herzien, maar ook onze leveranciers! Maar waar moet je op letten voor je een nieuw contract tekent? Wat zijn de ‘valkuilen’ die je duur kunnen komen te staan? Dit zijn er drie om te vermijden.
1. Een verlenging van je contract tekenen
Voordat je een verlenging van je huidige contract tekent, moet je zeker de prijzen van de verschillende energieleveranciers vergelijken. In de kranten van Sudpresse maakten journalisten verschillende simulaties voor gas en elektriciteit, en er bleek een verschil van 4.000 euro (op jaarbasis) tussen de goedkoopste en de duurste leverancier! Twee adviezen: informeer naar groepsaankopen en vergelijk de verschillende prijzen via vergelijkingssites.
2. Welk serviceniveau?
Je moet je er ook van bewust zijn dat dezelfde leverancier verschillende contracten kan aanbieden, tegen hogere of lagere prijzen. Het verschil zit meestal in de service: als je voor een basiscontract kiest, heb je meestal geen telefonische klantenservice. Alles gebeurt per e-mail. Ook worden facturen bij een basiscontract meestal elektronisch en niet meer per post verstuurd.
3. Spot, Forward of Dynamic?
Het laatste punt is ingewikkelder en betreft vooral mensen die verwarmen met gas. Afhankelijk van de leverancier en het contract kan het gas gekocht zijn aan prijzen die ruim van tevoren zijn vastgesteld (Forward), voor de volgende dag (Spot) of het uur daarna (Dynamic). Merk op dat deze laatste formule alleen door Engie in Vlaanderen wordt aangeboden, aan mensen met een digitale meter, wat in Brussel en het Zuiden van het land nog zeldzaam is. Met een Dynamic contract betaal je minder voor gas dat je tijdens daluren gebruikt, en omgekeerd beperkt een Forward contract het aantal onaangename verrassingen bij een plotselinge prijsstijging.