België: elk tweede huis is energieverslindend! Dit is het gemiddelde bedrag nodig voor een renovatie…

Hun "vernieuwing" kost miljarden euro’s!

In het Waals Gewest wordt meer dan de helft van de huizen beschouwd als energieverslindend, met energieprestatielabels van F tot G. In de hoofdstad behoort 45% van de woningen tot de meest energieverslindende categorieën. Men kwalificeert een woning als een "zeef" (met EPB F-label) als het minstens 276 kWh / m² / jaar verbruikt. In Wallonië stijgt die waarde naar 425 en in Vlaanderen naar 400. In het Vlaamse gewest is 50% van de woningen slecht geïsoleerd.

Gepeperde rekeningen!

Zoals u zich kunt voorstellen, heeft deze slechte isolatie zware gevolgen voor de rekeningen van de gezinnen. Zo bedraagt de verwarmings-/warmwater-/ventilatiefactuur voor een Brussels energieverslindend appartement (G, meer dan 345 kWh/m²/jaar) van 80m2 momenteel € 4.800 per jaar, tegenover € 660 voor een B+ (45 tot 96 kWh/m²/jaar). Voor een huis van 140 m2 is dat 8.400 € tegen 1.155 €!

95% van de woningen te renoveren binnen 30 jaar!

In deze sombere context eist Europa dat alle woongebouwen tegen 2050 een A-label krijgen. Dat betekent dat 95% van de Belgische woningen op 30 jaar gerenoveerd moeten worden! Rekening houdend met de stijging van de prijzen van de bouwmaterialen, is het momenteel noodzakelijk om 100.000 € te voorzien voor een renovatie van een energieverslindend huis van 150 m2 (label G) up te graden naar een label A. Alleen al de totale kosten voor Wallonië, vóór de prijsverhoging, werden geraamd op 120 miljard euro… En in Brussel zou het gaan om 28 miljard euro!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼