De 10-jarige rentevoet in België heeft de gens van de 2,5% overschreden en bedraagt nu 2,6%, een record sinds het tweede semester van 2013. Doet deze hoge rentvoet twijfels rijzen over de rendabiliteit van een vastgoedinvestering?
De hoge rente maakt investeren in vastgoed steeds duurder. En de huidige stijging van de rente, die niet meteen lijkt te gaan stoppen, zal deze stand van zaken in de toekomst waarschijnlijk versterken! Naast de kosten van een vastgoedkrediet wordt ook de toegankelijkheid tot vastgoed complexer: sinds enige tijd beperken banken de toegang tot krediet op bevel van de NBB: leningen tegen 100% of zelfs 125% behoren tot het verleden (behalve voor enkele zeer zeldzame uitzonderingen)! De kredietnemer moet dus niet alleen de dossierkosten, notariskosten en registratierechten vooruitbetalen, maar ook tussen de 10 en 20% van de prijs van de woning op tafel kunnen leggen. Een onhaalbare inspanning voor veel kopers….
De EPB is mee bepalend
Tegenwoordig is er een nieuwe factor bijgekomen: de energiebalans van het huis, of het heilige EPB. Een matige EPB betekent grote energierenovaties en dus grote uitgaven voor de kredietnemers. Het is daarom waarschijnlijk dat banken in de nabije toekomst veeleisender worden voor leners die een slecht geïsoleerde woning willen kopen. In de krant Le Soir lezen we in de kolommen dat een Vlaamse bank maximaal 70% van de verkoopprijs leent bij een slechte EPB…
Of hou je liever een spaarrekening?
Al deze factoren kunnen leiden tot de conclusie dat investeren in vastgoed tegenwoordig veel minder winstgevend is dan in het verleden. Het brengt echter nog steeds veel meer op dan sparen! Hoewel de rente voor vastgoedleningen is gestegen, ligt de rente voor spaarrekeningen doorgaans rond de 0,11%… Een percentage dat veel lager ligt dan de torenhoge inflatie van dit moment!
Het is duidelijk dat je geld op een spaarrekening laten staan je geld kost. De rente op spaarrekeningen zou in de relatief nabije toekomst wel eens verhoogd kunnen worden, maar de kans is groot dat deze stijging bescheiden zal blijven en de inflatie niet zal dekken… Beleggen in vastgoed blijft dus interessanter, maar is gericht op een beperkter publiek dan voorheen.