Veel indicatoren wijzen op een daling van de vastgoedmarkt. Is vastgoed onbetaalbaar geworden? Gaat het omlaag?
De hypotheekrente is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld, waarbij de kredietaanvragen tussen juli 2021 en juli 2022 met 15% tot 47% zijn gedaald. Voor de toekomst zijn de vooruitzichten niet beter: afhankelijk van de regio zal de wetgeving op vlak van isolatie steeds strenger worden, wat zal leiden tot renovatiekosten die snel boven de 50.000 euro uitkomen. Tot slot hebben de stijgende energieprijzen het spaargeld van veel Belgen opgeslorpt, terwijl de banken strenger worden.
John Romain van Immotheker Finotheker analyseerde de statistieken en trok de nodige conclusies: "In alle delen van het land vinden jongeren, alleenstaanden en mensen uit de lagere middenklasse het steeds moeilijker om een eigen huis te kopen. Er is echter een sprankje hoop: de vastgoedmarkt verandert in een kopersmarkt, wat uiteindelijk de prijzen zou kunnen doen dalen. »
Gaan de prijzen omlaag?
Als er minder kredietnemers zijn, en dus kopers op de vastgoedmarkt, zullen de prijzen niet noodzakelijk meteen dalen. Volgens Immotheker Finotheker riskeren we een markt op twee snelheden: "Eigenaars hebben tijd nodig om te beseffen dat de markt verandert. Goed gelegen energiezuinige huizen in goede staat zullen hun prijzen niet snel zien dalen, omdat ze worden gekocht door de hogere middenklasse. Energieverslindende woningen met een slechte EPB-score, gelegen onderaan de vastgoedmarkt en gekocht door de lagere middenklasse, jongeren en alleenstaanden, zullen echter moeten dalen: anders zijn ze ontoegankelijk voor deze doelgroep. En dus onverkoopbaar voor de eigenaars. »