Tegen 2023 zal België elke verkoper van elektronische of huishoudelijke apparaten verplichten om een "repareerbaarheidsscore" te tonen.
Deze maatregel is bedoeld om consumenten te informeren over de mate van repareerbaarheid van apparaten die op de markt worden gebracht. Dit omvat huishoudelijke apparaten, maar ook elektronische apparaten, smartphones en tablets en computers. In 2023 zal elke verkoper van dit soort accessoires, duidelijk naast de prijs ook een "repareerbaarheidsscore" moeten tonen.
De fabrikant van het product zal de verkoper dus de nodige informatie moeten verstrekken voor deze index, berekend op dezelfde manier als in Frankrijk (waar sinds januari 2021 een soortgelijke verplichting geldt). Dit stelt consumenten in staat om te kopen met volledige kennis van zaken en moedigt fabrikanten aan om duurzamere en betrouwbaardere producten te ontwerpen. Ter herinnering: jaarlijks wordt er zo’n 160.000 ton van allerlei toestellen gesloopt, alleen al in België!
Hoe werkt het?
Voor elke categorie toestellen is een raster van criteria opgesteld om een score aan het betrokken product toe te kennen. Onder deze criteria staat de belangrijkste technische informatie van het apparaat, de beschikbaarheid, prijs van reserveonderdelen en de "demonteerbaarheid".
Voor telefoon- en computerapparatuur voorziet een afzonderlijk wetsontwerp in de verplichting om de koper te informeren over de duur van de softwarecompatibiliteit. De lijst van betrokken consumptiegoederen kan bij koninklijk besluit worden aangepast.
Dit stimuleert in principe de reparatieketens en creëert veel banen die niet gedelocaliseerd kunnen worden!