Wat met je woning na een scheiding?

Scheiden is nooit een pretje en ook op je woning heeft een impact. Ga je uit elkaar en heb je het over de woning, dan zijn er vaak enkele mogelijkheden. We lichten de verschillende opties even toe.

Divorce
Eric Ward

1. Eigendom in onverdeeldheid

Concreet wil dit zeggen dat de woning een deel uitmaakt van het gemeenschappelijk vermogen, maar wel in eigendom blijft van beide echtgenoten. Dit komt voor wanneer bijvoorbeeld één van beide partijen in het huis wil blijven wonen, maar niet het geld heeft om de ander uit te kopen. Dit is in principe slechts mogelijk voor 5 + 5 jaar. Uitzonderingen kunnen, maar die moeten gestaafd worden. Essentieel bij deze regeling zijn duidelijke afspraken om mogelijke problemen te voorkomen. Een makelaar of notaris kan je hier zeker bij helpen. Zorg dat alles netjes op papier staat, bijvoorbeeld wie de gebruikers- en eigenaarslasten op zich neemt.

2. Het uitkopen van de ander

Om uit te kunnen kopen, moet er een waarde overeengekomen worden. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Een correcte en objectieve waardebepaling is groot. Een deskundige kan hierbij zeker helpen. Vervolgens legt de notaris ieders aandeel vast in de verkoopwaarde. Onthoud dat de overnemer van de woning niet enkel het aandeel van de partner moet uitbetalen, maar ook de volledige kosten moet dragen van de aflossing van een eventueel krediet. Ook de bijkomende kosten komen voor zijn/haar rekening.

3. Woning verkopen

De woning kan door één of door beide partners te koop worden aangeboden. Na het verlijden van de akte zal de verkoopprijs worden verdeeld overeenkomstig het aandeel. in de woning. Kosten worden in vermindering gebracht van de verkoopprijs.

Er zijn wel wat opties en koppels die willen scheiden doen er het best aan een notaris te contacteren. Die probeert een consensus te bereiken tussen beide partijen. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een regelingsakte. Deze akte is van toepassing na het uitspreken van een echtscheiding door de rechter. Bij niet getrouwde partners kunnen er onderhands afspraken gemaakt worden.

✨ Benieuwd naar de waarde van je vastgoed? Ontdek onze online tool voor vastgoedwaardering, speciaal ontworpen om je snel en gratis te helpen bij het beoordelen van de waarde van je eigendom! Of je nu een eigenaar, een investeerder of gewoon nieuwsgierig bent, onze tool voldoet aan al je verwachtingen. 💡 Twijfel niet langer, bezoek onze sectie voor vastgoedwaardering en ontdek de waarde van je eigendom met slechts een paar klikken! 🏠 🏢 💰