Zo kan je (nog even) blijven wonen als je huis niet tijdig klaar is

Als je een woning bouwt of verbouwt kan dat project (zeker in deze tijden) wel eens wat vertraging oplopen. Maar kan je dan intussen nog blijven wonen in de woning die je al verkocht of die je huurde en waarvan je de huur opzegde? Hoe ga je daarbij te werk?

Jan ROODHOOFT, avocat (www.advocatenroodhooft.be)

Umit Yildirim

Het gebeurt maar al te vaak dat mensen die een woning aan het bouwen of verbouwen zijn en die intussen huurden de huur opzeggen tegen de verwachte einddatum van de werken. Als die werken dan alsnog vertraging oplopen en de huur eindigt riskeren ze tijdelijk zonder huisvesting te geraken. Verder kan het ook voorvallen dat je je eigen huis verkocht om elders te gaan wonen en dat de verkoop rond is voor de andere woning klaar is. Maar wat kan je in dat geval doen om toch (tijdelijk) te kunnen blijven wonen?

Huur verlengen

Als je woning niet tijdig klaar is kan je in overleg gaan met je verhuurder en hem vragen of hij akkoord is dat je, ondanks de opzegging, toch nog een tijd mag blijven wonen. Als dat het geval is, is er geen probleem. Best zet je die afspraak dan wel op papier en dit bv. door een addendum op te maken aan het huurcontract waarin staat dat de huur (op jouw verzoek) verlengd wordt.

Weigert je verhuurder, dan hoef je nog niet noodzakelijk te wanhopen. Meer bepaald zegt de wet dat als je huurovereenkomst eindigt ten gevolge van een opzegging, je als huurder soms om een verlenging van de huur kan vragen. Je moet dan wel het bewijs kunnen leveren dat er sprake is van buitengewone omstandigheden. Dat zijn omstandigheden waardoor je als huurder tijdelijk niet of moeilijk kan verhuizen of een andere woning kan zoeken. Het feit dat de eigen woning die je aan het bouwen bent onverwacht niet klaar geraakt kan wel eens als zo’n buitengewone omstandigheid worden aanzien.

Hoe vragen?

Wil je zo’n verlenging vragen dan moet je dat uiterlijk een maand vóór de vervaldag van de huur doen. Voor huurovereenkomsten die vóór 1 januari 2019 in Vlaanderen werden aangegaan en voor huurpanden die in het Waals of het Brussels gewest gelegen zijn, moet je je aanvraag aangetekend versturen naar de verhuurder. Voor huurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019 in het Vlaams gewest mag de verlenging van de huur gevraagd worden met een aangetekende brief, door afgifte tegen ontvangstbewijs of door betekening van een gerechtsdeurwaardersexploot.

Weigert de verhuurder om op jouw vraag in te gaan, dan kan je de zaak aanhangig maken bij de vrederechter. Die zal bij zijn beoordeling rekening houden met de belangen van beide partijen. Als de vrederechter de verlenging toestaat zal hij meteen beslissen voor hoelang de huur verlengd wordt en welke de modaliteiten zijn van de verlengde huur. Zo zou de vrederechter bijvoorbeeld de maandelijkse huurprijs die je moet betalen kunnen verhogen.

Volstaat de oorspronkelijke verlenging van de huurovereenkomst niet, dan kan je zelfs een tweede verlenging vragen. Volstaat ook die niet, dan is het niet meer mogelijk nog eens een derde verlenging te vragen.

En bij een verkoop?

Verkocht je je huidige woning, dan moet je in beginsel verhuisd zijn tegen het moment dat de notariële verkoopakte wordt verleden. Op dat moment moet je ook de sleutels van het pand aan de koper overhandigen. Niettemin zou je ook hier andere afspraken kunnen maken met je koper waardoor je toch langer in de woonst kan blijven.

Gaat de koper akkoord, dan maak je maar beter goede afspraken. Kom daarbij overeen gedurende welke periode je nog in het verkochte pand mag blijven wonen en of je al dan niet een vergoeding daarvoor moet betalen. De koper zal allicht willen laten vermelden dat het gaat om een zogenaamde bezetting ter bede om te vermijden dat er sprake zou zijn van een huurovereenkomst die ontstaat. De notaris die de notariële akte opmaakt kan het nodige doen om deze afspraken op papier te zetten. Weet trouwens dat je als verkoper het recht hebt om je eigen notaris bij de verkoop te betrekken.

Is de koper niet akkoord dat je blijft wonen dan kan je dat niet afdwingen. Je bent dus sowieso afhankelijk van diens goodwill.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼