Hout- en pelletkachel: tekorten en stijgende prijzen! Onze 3 tips

De opties om je tegen een betaalbaar budget te verwarmen, zijn beperkt aan het worden: na de stijgende prijzen van gas, elektriciteit en mazout, volgen nu ook hout en pellets. Bovendien zijn er in sommige regio’s al tekorten…

Hans Isaacson

Heel wat plekken tekenen tekorten op. Sudinfo is rond gegaan in de regio Namen en heeft overal dezelfde conclusie getrokken: er zijn tekorten van droog hout, er blijft enkel halfdroog hout, vochtig hout of hout van slechte kwaliteit over, wat zeker geen goed idee is voor je installatie… Het gevolg van een enorme vraag en een bijna onbestaand aanbod: prijzen in stijgende lijn. Jules Maniet, leverancier in Namen, zegt daarover: “Sommige handelaar profiteren van de crisis en de stijgende vraag om hun prijzen naar omhoog te doen.” Voor een kubieke meter hout betaal je nu gemiddeld bijna 100 euro!

Voor pellets is het hetzelfde liedje: een zak van 15 kg wordt soms verkocht voor bijna 15 euro, of drie keer zoveel als vorig jaar! Een zotte stijging en ook hier hebben sommige leveranciers tekorten. Ze trekken allemaal dezelfde conclusie: ze zien geen verbeteringen op korte termijn.

Onze 3 tips

Stel je niet tevreden met hout of pellets van slechte kwaliteit

Dat zou uiteindelijk duurder kunnen uitkomen doordat je installatie vervuild wordt en je een stuk meer betaalt per geproduceerde watt.

Pas op met aanbiedingen op social media

Sommige oplichters zien in de tekorten een opportuniteit: op social media verschijnen advertenties voor hout of pellets van hoge kwaliteit voor een kleine prijs. Pas op, het zou om oplichting kunnen gaan: het kan dat je een voorschot moet betalen en dat je je hout nooit ziet en ook je geld niet meer terugkrijgt.

Kijk bij verschillende leveranciers

Sommige leveranciers leveren enkel nog aan hun trouwste klanten. Dat is goed om te weten als je een “historiek” hebt bij je leverancier. Als dat niet het geval is, informeer je dan zo’n beetje overal: de prijzen kunnen sterk variëren van leverancier tot leverancier.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼