Dagelijks verbruikt een Belg gemiddeld tussen de 40 en 80 liter warm water. Dat weegt dus zwaar door op onze energiefactuur!
Voor de meesten onder ons is een dagelijkse douche een must, of het nu is voor we naar het werk vertrekken of voor het slapen gaan. Een aangenaam en verkwikkend moment waar veel Belgen niet zonder kunnen. Om het waterverbruik te beperken kan je kiezen voor een spaardouchekop. Terwijl een traditionele douchekop ongeveer 70 liter per douchebeurt verbruikt, doet de waterbesparende douchekop het met de helft! Dat is veel water dat je niet hoeft te verwarmen! Vermijd zoveel mogelijk een bad te nemen, waarvoor meer dan 100 liter heet water nodig is. Dat is zowel een financiële als een ecologische aderlating.
Welk type installatie gebruik je?
Er zijn twee hoofdtypes installaties voor het verwarmen van kraanwater: de autonome boiler en de koppeling aan de verwarmingsketel. De juiste keuze maken is een kwestie van afstand. Als je badkamer meer dan 8 meter van je boiler verwijderd is, kan je beter kiezen voor een autonome boiler.
Over meer dan 8 meter is het warmteverlies te groot en verlies je wekelijks tientallen liters koud water voordat het warme water veilig aankomt. Maar ook in de keuken, als de gootsteen meer dan 8 meter van de boiler of ketel verwijderd is, aarzel dan niet om te kiezen voor een systeem voor instant warmwaterproductie onder de gootsteen.
Welke temperatuur?
Het juist instellen van de temperatuur van je apparaten is ook een bron van energiebesparing. Bij een doorstroomtoestel is een verwarmingstemperatuur van 45° meer dan voldoende voor dagelijks gebruik.
Voor een boiler met warmwaterreserve kan de temperatuur verhoogd worden tot 50 of zelfs 60°. Vergeet in het geval van een elektrischeketel niet om de stroomtoevoer af te sluiten als je langer dan 24 uur weg bent. Je kan je installateur ook vragen om een timer te installeren om de verwarmingstijd zoveel mogelijk te verkorten.
Vergeet tenslotte niet je apparaat te ontkalken, ongeacht hoe hard het water is. Kalkafzetting zorgt bij boilers voor een lager rendement.