Plug & play zonnekits: wat zijn de voor- en nadelen?

Wist je dat je thuis gebruik kan maken van zonne-energie zonder daarvoor een dure en omvangrijke installatie met zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen je uit hoe!

Caspar Rae

Een plug & play zonnekit voor zelfverbruik is een kant-en-klaar systeem waarvoor geen tijdrovende installatie nodig is en waarvoor dus geen gekwalificeerde vakman aanwezig hoeft te zijn. Dankzij een innovatieve technologie is deze kit in staat de geproduceerde energie rechtstreeks in je thuisnetwerk te injecteren, via een standaard stopcontact!

Concreet bestaat de kit uit:

  • een zonnepaneel,
  • een omvormer
  • een elektrische kabel die je thuis in een stopcontact steekt.

In de praktijk zet de omvormer de door het fotovoltaïsche paneel opgewekte gelijkstroom om in 220 volt wisselstroom. Dit wordt dan door middel van de meegeleverde kabel rechtstreeks naar je elektrische installatie geleid. Als je het zonnepaneel op het stopcontact aansluit, zal de omvormer automatisch synchroniseren met het huishoudelijk netwerk om de geproduceerde elektriciteit te injecteren. Je kan dan de door je paneel geproduceerde energie direct verbruiken. Daarmee verlaag je je elektriciteitsfactuur. En als er een overschot is, wordt dat teruggevoerd naar het openbare net.

Wat zijn de voordelen van zo’n systeem?

Voor deze nieuwe compacte kits is de tussenkomst van een gekwalificeerde vakman niet nodig. De voorbedrade panelen kunnen in een paar minuten worden geplaatst, zonder dat je een heleboel kabels hoeft te leggen.

Je hoeft dus geen structurele veranderingen aan je huis te doen. En omdat ze makkelijk kunnen worden verplaatst, kunnen de kits overal worden geïnstalleerd waar het zonlicht het meest aanwezig is. Je kan ze dus ook meenemen als je verhuist, zonder een heel netwerk van kabels en steunpunten te moeten demonteren.

Tenslotte kunnen deze compacte panelen, in tegenstelling tot op het dak gemonteerde panelen, waarvoor een vakman nodig is om ze schoon te maken, makkelijk worden onderhouden omdat je ze kan plaatsen waar je maar wil.

En de nadelen?

Deze nieuwe generatie zonnekits wekken slechts een bescheiden vermogen op, slechts zo’n 350 watt. Niet genoeg om een wasmachine te laten draaien of je kookplaat warm te krijgen. Met een prijs van bijna 1.000 euro en een jaarlijkse productiecapaciteit van (in België) slechts een paar honderd euro aan elektriciteit, duurt het bijna 10 jaar om ze winstgevend te maken, wetende dat ze in de loop der jaren aan efficiëntie zullen inboeten.

Dit type installatie verdient daarom de voorkeur voor woningen waar een dakinstallatie onmogelijk of erg ingewikkeld is. Een appartement met een mooi terras bijvoorbeeld.…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼