Het is een vraag heb je je misschien al eens hebt gesteld… wat als de eigenaar van je huurwoning of je huurder overlijdt tijdens de huurperiode? We vertellen je er alles over!
Ongeacht de omstandigheden bij een overlijden, of het nu van je verhuurder is of van jezelf, blijft de huurovereenkomst van toepassing. Stel dat je een huurcontract voor 3 jaar hebt getekend en dat je huisbaas in het tweede jaar overlijdt. In die situatie blijft de huurovereenkomst ongewijzigd tot het einde van de contractperiode. De erfgenamen van je huisbaas zijn dan verantwoordelijk voor de rechten en plichten van de vorige huisbaas. Als ze de huurovereenkomst willen beëindigen, zullen ze de bepalingen van het met de vorige verhuurder gesloten contract moeten respecteren. Klaar en duidelijk!
Een vrij gangbare bepaling in dergelijke gevallen is echter om in het contract een clausule te voorzien voor dit soort situaties, die bepaalt dat de huurovereenkomst eindigt 3 maanden na het overlijden van één van beide partijen. Dit soort clausule wordt gezien als een praktische voorzorgsmaatregel voor zowel de huurder als de verhuurder, waarbij beiden zich zonder tijdsdruk kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.
Je huurder overlijdt
Als je huurder overlijdt, weet dan dat dit niet automatisch de huurovereenkomst beëindigt. Het huurcontract loopt gewoon door. De erfgenamen van de huurder zijn in dat geval jouw huurders. Zij kunnen in de gehuurde woning wonen en de huur betalen. Je kan echter een andere regeling zijn overeengekomen bij het opstellen van het huurcontract (zie hierboven), waardoor er een zeker vorm van flexibiliteit is bij dit soort uitzonderlijke omstandigheden. Het is aan te raden om een regeling te treffen met de erfgenamen door ze allemaal uit te nodigen om een nieuw contract te laten tekenen, of een bijvoegsel bij het bestaande contract.