Betekent synthetische stookolie een revolutie voor ketels?

Stookolie, de fossiele brandstof bij uitstek, in ons land gebruikt om duizenden stookketels te voeden, maakt zich op om een ecologisch verantwoorde bocht te maken. De rol van stookolie is niet uitgespeeld!

Jarenlang is stookolie met de vinger gewezen omwille van de CO2-uitstoot en het fijnstof die erdoor in de lucht komen. Het is de synthetische versie ervan die de brandstof wel eens zou kunnen redden. Met als doel om af te stappen van de traditionele stookolie, die dus van fossiele oorsprong is, werken veel laboratoria aan de ontwikkeling van alternatieven. Synthetische huisbrandolie is één mogelijkheid die wordt overwogen als alternatief voor zijn fossiele tegenhanger.

Het principe is het terugwinnen van de in water aanwezige waterstof. Vervolgens worden de CO2-moleculen uit de lucht opgevangen. Deze koolstof wordt dan gemengd met de waterstof en wordt een benzine-methanol: synthetische diesel, die milieuvriendelijker is.

Hoe zit het met de efficiëntie?

Het rendement van synthetische stookolie ziet er veelbelovend uit. Weet bovendien dat de nieuwste generatie condensatieketels kan werken met zowel gewone als synthetische stookolie. Daardoor wordt de efficiëntie op geen enkele manier aangetast.

Is deze nieuwe brandstof duurder?

Het productieproces voor synthetische stookolie is duur, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de verkoopprijs: een liter synthetische stookolie kost het dubbele van een liter conventionele stookolie. Deskundigen hebben echter goede hoop dat de prijs van synthetische stookolie kan worden verlaagd door de volumes te vergroten.

Is mijn ketel compatibel?

In het algemeen geldt dat als je ketel meer dan 15 jaar oud is, hij vervangen moet worden als je deze nieuwe brandstof wil gaan gebruiken. Dat is natuurlijk een investering, maar de technische vooruitgang van de laatste jaren zal je snel geld helpen besparen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼