Een plafond? Je staat er weinig bij stil, maar het biedt heel wat mogelijkheden én functionaliteiten. Wij laten je eens anders naar je plafond kijken en schotelen je wat inzichten voor.
1. Je plafond bepaalt mee de sfeer
Een plafond? Dat maakt een ruimte benepen of zorgt juist voor een ruimtelijk gevoel. Een plafond heeft een enorme impact op de sfeer en je gevoel. Als je kunt kiezen, ga dan voor een plafond van minimaal 260 cm hoog. Weet dat er ook bepaalde minimumhoogtes zijn vastgelegd waar je aan moet voldoen.
Beschik je over een laag plafond, dan kan je dit optisch vergroten door je gordijnen bijvoorbeeld te laten doorlopen tot op de grond, het plafond een lichte kleur te geven of met indirect licht de aandacht van het plafond af te leiden.
Verschillende plafondhoogtes
Weet dat je verschillende ruimtes kunt afbakenen met je plafond. Door verschillende hoogtes te combineren speel je dit klaar. Zo kun je met verlaagde plafonds werken in het salon en hogere plafonds in de eetkamer.
Netjes afwerken
De meeste plafonds worden bepleisterd, maar ook stucwerk, gipskarton en zichtwerk is mogelijk. Deze laatste optie geeft je ruimte een industriële look. De onderkant van de vloerelementen blijven dan onafgewerkt. Dit bereik je met breedplaatvloeren of welfsels. Ook spanplafonds vormen een alternatief, waardoor je heel wat mogelijkheden schept om te werken met kleur, vorm en verlichting. Laat je adviseren, de mogelijkheden zijn immens.
2. De technische mogelijkheden van je platform
Leidingen, kabels, ventilatie, rookmelders, sensoren: je plafond kan heel wat aan. Bij het ontwerp kun je hier alvast rekening mee houden.
Zeker bij nieuwbouw heb je nog alle mogelijkheden in handen. In een bestaande woning ben je wat meer gebonden en zeker ventilatiekanalen, luidsprekers en inbouwspots vragen om wat ruimte. Een verlaagd plafond doet je dan wat ruimte opofferen, zeker als je ook nog extra isoleert. Zo ben je al snel zo’n 20 cm hoogte kwijt. Iets om rekening mee te houden.
3. Meer licht via je plafond
Je woning groter laten lijken? Zorg voor daglicht via het plafond. Daar zijn enkele mogelijkheden voor:
- Lichtstraten
Er zijn heel wat lichtstraten die je in je plat dak kunt verwerken. - Lichttunnels
Hier combineer je een lichtkoepel op het dak, een koker die het licht naar binnen leidt en een plafondplaat die binnen voor de lichtverdeling zorgt. - Dakvensters
Een klassieker, perfect geschikt voor hellende daken. Dakvensters kunnen trouwens ook op platte daken.
Je merkt het, je staat maar beter even stil bij alle mogelijkheden die het plafond je te bieden heeft. De mogelijkheden zijn immens en je schept er heel wat extra sfeer mee.