Mila: “Letterlijk onder glas leven, wat zijn de voordelen?”

De koude is weer daar en we zouden ons maar al te graag terugtrekken in een kaswoning, waar de laatste tijd steeds meer over gesproken wordt. Misschien heb jij er ook al over gehoord? In Zweden bestaat het concept van huizen in serres al meer dan 50 jaar. Een levenswijze die het hele jaar door geen verwarming vraagt!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Naturvillan (@naturvillanab)

Gewoonlijk stel ik graag zaken voor die je zelf kan maken… maar deze keer moet ik forfait geven! Maar dat maakt niet uit! Dromen van een concept is ook een beetje meebouwen!

In het dagelijkse leven moet je constant denken aan energiebesparingen. Dus waarom niet denken aan de import van dit mooie idee dat een duurzame levenswijze promoot? Door een enorme glazen serre te bouwen rond een bestaand huis kan de warmte van de zon gebruikt worden om de woning te verwarmen en de warmte te behouden. Natuurlijk laat dat ook toe om tijdens de winter groenten te kweken: een meevaller voor een eventuele moestuin.

Je kan er dus het hele jaar wonen zonder te verwarmen!

Zeker in huizen die gemaakt zijn van hout, wat het geval is in Scandinavische landen. Het is zo mogelijk een temperatuur van 15 tot 20 graden te behouden, ook als de temperatuur buiten de serre onder het vriespunt duikt.

Het nadeel?

In de zomer stijgen de binnentemperaturen. Ja, ook in Zweden bereikt het kwik wel eens 40 graden tijdens de korte zomer en dat zal ook in je huis te voelen zijn! Het glas regelt de warmte namelijk niet en dat is een echt probleem. Je moet dan luiken installeren op het dak om het overschot aan warmte te evacueren en airco installeren voor de zomer (wat ook energie verbruikt, hoor ik je al zeggen).

Daarnaast moet nog worden opgemerkt dat het onderhoud en de schoonmaak van de ruiten natuurlijk niet zo evident is en met een kost gepaard gaat.

En bij ons?

In België en Frankrijk zijn al enkele inwoners in het diepe gesprongen door een serre rond traditionele woningen te bouwen. Die worden Nature Houses genoemd en de bouw ervan heeft toch een meerprijs van 30%. Je moet dus goed rekenen om zeker te zijn dat het project interssant kan zijn voor jou.

Hoe dan ook, het is een mooi idee en het concept verdient meer bekendheid! Wat mij betreft: ik zal wel een extra trui aandoen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼