Als je een appartement op plan koopt wordt er in de aankoopakte wellicht een vergoeding vastgelegd waarop je aanspraak kan maken als het appartement niet tijdig klaar is. Maar wist je dat je soms een hoger bedrag kan vragen dan wat er in staat?
Wet Breyne
Als je een appartement op plan koopt is de zogenaamde Wet Breyne veelal van toepassing. Die wet verplicht de promotor om in de notariële akte een ganse reeks clausules te zetten. Zo moet er in de overeenkomst onder andere een bepaling staan die aangeeft wanneer het appartement klaar zal zijn en op welke vergoeding je recht hebt als dat niet het geval is.
Er is een minimum
De wet Breyne geeft meteen ook aan hoeveel deze vergoeding bij laattijdige afwerking van het appartement minstens moet bedragen. Meer bepaald moet deze minimaal gelijk zijn aan een normale huurprijs van het pand dat je kocht. Staat er bv. in dat je recht hebt op een schadevergoeding van 25 euro per dag en is de maandelijkse huurprijs van het appartement 1.000 euro dan kan je meer vragen dan wat in de overeenkomst staat.
Stel je vast dat de promotor zich niet aan de afgesproken termijn houdt, stuur die dan een aangetekende brief en eis de vertragingsvergoeding op. Weet wel dat het soms wat telwerk kan vragen om te bepalen of er al dan niet een vertraging voorligt.
En als de wet Breyne niet van toepassing is?
Als de wet Breyne niet speelt moet er geen verplichte clausule in de overeenkomst worden opgenomen inzake de termijn waarbinnen het appartement moet klaar zijn. De aannemer/promotor moet als er geen andere afspraak is het appartement afwerken binnen een redelijke termijn. Je kan dan als vergoeding je werkelijke schade (die je zal moeten bewijzen) door de vertraging opvragen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)