We horen vaak over de “stille doder” CO die toeslaat in badkamers in de winter. Maar hoe zit het met CO2?
De kranten staan vol met artikels over koolstofdioxide. In tegenstelling tot wat we vaak lezen, is het geen vervuilend gas, maar een gas met broeikaseffect: het draagt bij tot de klimaatontregeling, maar is niet gevaarlijk voor de mens… Tenzij het aanwezig is in te grote hoeveelheden! Grote hoeveelheden CO2 kunnen inderdaad leiden tot hoofdpijn, verlies van bewustzijn en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken in de meest extreme gevallen!
Wat stoot CO2 uit? In een gesloten omgeving zijn het simpelweg… de mensen die erin aanwezig zijn die voor een CO2-graad zorgen. Het komt vooral voor in de winter, wanneer er minder ventilatie is, dat de concentratie een kritiek punt kan bereiken.
Om het CO2-niveau in je woning te meten, bestaan er verschillende oplossingen, zoals meters met NDIR-sensoren die je waarschuwen wanneer het kritiek punt bereikt is. Die meters geven vaak ook andere informatie weer, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. Tel tussen de 50 en 100 euro, zoals voor model van Chacon.