Met de stijgende energieprijzen horen we heel wat verschillende verhalen over de regeling van de thermostaat en de verwarming in het algemeen… We ontleden 6 mythes voor jou!
1. “Je behoudt beter een constante temperatuur in huis”
Fout! Het klopt dat sommige verwarmingsspecialisten aanraden om een constante temperatuur in je woning te behouden om te vermijden dat je ketel te veel moeite moet doen, moeite die synoniem staat voor een grote energiekost. Volgens professor Contino op de RTBF is het beter om de verwarming af te zetten als je niet aanwezig bent. Daar zijn verschillende redenen voor: “Een constante temperatuur behouden gedurende een langere periode vraagt misschien iets minder kracht, maar op de lange termijn is er meer energie voor nodig”, vat hij samen.
2. “Om het huis warm te maken, zet ik thermostaat op 25 graden”
Fout. Als je mikt op 20 graden, zet je gewoonweg je thermostaat op 20 graden: de thermostaat op 26 graden zetten zal de temperatuur niet sneller doen stijgen!
3. “Met een thermostaat dienen de radiatorknoppen nergens mee toe”
Fout. In tegendeel, dankzij de radiatorknoppen hoef je niet onnodig je hele huis op dezelfde temperatuur te verwarmen. In de slaapkamers, bijvoorbeeld, zet je de radiator op 2 of 3, wat overeenkomt met een temperatuur van ongeveer 17 tot 19 graden.
4. “Als ik er niet ben, zet ik de ketel af”
Fout. Het is beter om de antivriesstand van je ketel te gebruiken om een minimale temperatuur van 12 à 13 graden te behouden. Als je lager gaat, loop je het risico op grote vochtproblemen en dat kan problemen creëren met je elektronica.
5. “Met een slimme thermostaat bespaar je pas echt”
Juist. Dankzij een slimme thermostaat kan je de temperatuur in huis fijntjes regelen en afstemmen op de belangrijke uren. Via je smartphone of tablet kan je de verwarming in huis opstarten, stoppen of programmeren waar en wanneer je maar wil. Een echte meerwaarde en niet zomaar een gadget…
6. “De ketel start op het uur dat de thermostaat aangeeft”
juist en… fout! Alles hangt af van je systeem: in sommige gevallen staat het uur voor het moment waarop de ketel start, terwijl andere meters het uur weergeven waarop de temperatuur bereikt moet zijn. Informeer je dus goed om energieverspilling te vermijden!