Bij een inbraak in je woning kunnen er niet enkel goederen meegenomen worden maar kan het ook gebeuren dat de inbrekers schade berokkenen aan de woning zelf. Wie draait er dan op voor deze schade als er sprake is van een huurwoning?
Overmacht?
Een inbraak in de huurwoning kan een geval van overmacht uitmaken (als de huurder niets kon doen aan de inbraak). Als dat het geval is, dan draait de verhuurder op voor de schade die de inbrekers aan de woning zelf aanbrachten (ze forceerden bv. de voordeur, sloegen een glas uit, …). De huurder moet de verhuurder wel op de hoogte brengen van de inbraak en van de veroorzaakte schade.
Iets anders is het als de huurder niet de nodige voorzorgen nam om de inbraak te vermijden en dat de reden is voor de inbraak. In dat geval kan de verhuurder namelijk zeggen dat er geen overmacht is en de huurder instaat voor de schade.
De inboedel
Wordt er bij een inbraak in een huurhuis iets gestolen dat eigendom is van de huurder (bv. bepaalde elektrische apparaten, cash geld, …) dan is dat de huurder zijn probleem. De huurder kan dan niet vragen dat de verhuurder hem hiervoor vergoedt.
Verzekering
De schade die de inbrekers aan de gehuurde woning veroorzaakt hebben, kan mogelijks door huuraansprakelijkheidsverzekeraar ofwel door de brandverzekeraar van de verhuurder ten laste genomen worden. Het is belangrijk er de polisvoorwaarden op na te kijken. Doe alleszins ook aangifte van de inbraak bij de politie.
Jan ROODHOOFT, avocat (www.advocatenroodhooft.be)