Wist je dat je als eigenaar van een appartement in een mede-eigendom het recht hebt om de rekeningen daarvan na te kijken, maar ook een aantal documenten kan inkijken?
Goed om te weten: iedere mede-eigenaar heeft het recht op inzage in zijn mede-eigendom, althans binnen een bepaald kader. De wet bepaalt dat de syndicus de mede-eigenaars moet toestaan alle niet-private gegevens of documenten betreffende het mede-eigendom te raadplegen, conform de bepalingen van het intern reglement of de algemene vergadering.
Hoe ga je te werk?
Wil je de rekeningen van je mede-eigendom of een document daarover raadplegen? Het eerste wat je moet doen is het huishoudelijk reglement raadplegen of, bij gebrek daaraan, wat door de algemene vergadering van mede-eigenaars over deze kwestie is besloten. De regels kunnen bijvoorbeeld een voorafgaande afspraak met de syndicus vereisen. Het kan ook gaan om specifieke tijden waarop afschriften kunnen worden verkregen. Ten slotte kan het ook gebeuren dat de syndicus deze documenten beschikbaar stelt via zijn website.
Goed om te weten: Bij twijfel kan je de vraag stellen op Syndicuskiezen.be, waarbij een makelaar en een advocaat je een antwoord zullen geven.
Ter herinnering: de syndicus is de sleutelpersoon in een gebouw en/of mede-eigendom op wie de verantwoordelijkheid rust voor het beheer ervan. Hij moet dus verschillende aspecten beheren, zoals de uitvoering van de besluiten van de algemene vergadering. Hij moet ook toezien op de naleving van de regels van het mede-eigendom en de mede-eigenaars vertegenwoordigen tegenover derden, of het nu gaat om leveranciers of de rechter. Daarnaast staat hij in voor het dagelijkse beheer en moet hij ervoor zorgen dat het pand goed wordt onderhouden. Tenslotte is de syndicus van de mede-eigendom ook verantwoordelijk voor het in orde houden van de boekhouding, het laten goedkeuren ervan door de algemene vergadering van mede-eigenaren en de verdeling van de lasten onder de mede-eigenaren, rekening houdend met hun aandeel in duizendsten in de gemeenschappelijke delen.
Heb je een fout gespot?
Het kan gebeuren dat er een fout wordt gevonden in kostenstaat of dat de syndicus gewoonweg de hem toevertrouwde taken niet goed uitvoert. Het beste is om dat te bespreken op de algemene vergadering van mede-eigenaren. De algemene vergadering heeft de bevoegdheid om te besluiten de syndicus verantwoordelijk te stellen en dus een nieuwe te benoemen.
Laat je bijstaan!
In Brussel is de syndicus vaak een vastgoedkantoor dat een specialisatie in vastgoedbeheer heeft opgebouwd. Soms kunnen conflicten ontstaan door onverwachte kosten. Een duidelijk contract en een opvolging door de algemene vergadering voorkomen vaak breekpunten. Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk op de website van ImmoBrussels, waar de verschillende verenigingen staan vermeld waartoe je je kan wenden bij conflicten.