Wist je dat? In België wordt ongeveer 35% van de woningen als energieverslindend beschouwd, d.w.z. meer dan een derde van het woningbestand van ons land!
België heeft volgens de laatste berekeningen van Smartblock (een databank gericht op de vastgoedsector) uitgevoerd in oktober 2022, maar liefst 35% energieverslindende woningen, verkoop en verhuur gecombineerd, zowel huizen, appartementen of koten. Dit vertegenwoordigt ruim een derde van het woningbestand van het land!
Wat wordt precies bedoeld met energieverslindende huisvesting?
Een energieverslindende woning, die ook wel een "energiezeef" wordt genoemd, is een woning waarvan de isolatie slecht is en die daarom warmte, en meer algemeen energie verspilt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit type woning tot een van de slechtste energieklassen behoort, namelijk E, F of zelfs G op het EPB-certificaat, de tool die de energieprestatie van een woning weergeeft.
Naast het energieverlies dat deze huizen genereren, dragen ze ook bij aan de toenemende uitstoot van broeikasgassen, wat noodzakelijkerwijs een groot zwart punt voor de planeet is. Bovendien leidt het gebrek aan isolatie heel vaak tot overconsumptie van energie, maar ook tot het gebruik van hulptoestellen, zoals elektrische kachels, die bijzonder gulzig zijn. Dit alles draagt bij aan hoogoplopende gas- en elektriciteitsrekeningen.
Maar in een energiezeef is niet alleen de koude een probleem! Inderdaad, in de zomer, en vooral tijdens hittegolven, ontsnapt de koelte sneller dan in een goed geïsoleerde woning. Bewoners zijn dus de dupe van de gevolgen van de extreme hitte buiten, die ook gezondheidsproblemen kunnen opleveren.