Uit gemakzucht of uit gewoonte laten heel wat mensen hun oplader in het stopcontact steken zonder dat er een toestel opgeladen wordt. Maar welke kost hangt daar aan vast?
Volgens leverancier Engie, die een studie over het onderwerp uitvoerde, verbruikt een aangesloten lader gemiddeld 0,05 Watt. Na een jaar zal deze aangesloten lader 0,43 kWh hebben verbruikt. Voor een gemiddelde prijs van zo’n 0,2 euro per kWh loopt de jaarlijkse kost op tot… 0,086 euro per jaar, of minder dan 10 eurocent! Hoewel dat een verwaarloosbaar bedrag lijkt, moet je dat bedrag vermenigvuldigen met het aantal opladers in je huis. Zo kom je al snel aan het budget van een klein pak frieten!
Milieu-impact
Naast het financiële aspect draagt het totale verbruik van miljoenen opladers die in het stopcontact blijven zitten bij aan een onnodige vraag naar energie. Op grote schaal leidt dat tot een toename van de stroomproductie, wat een impact heeft op het milieu!
Aanbevelingen voor het opladen van apparaten
Ook je telefoon de hele nacht laten opladen is niet aan te raden. Toegegeven, de kost zal opnieuw minimaal zijn, maar het kan de levensduur van de batterijcellen wel verkorten. Je houdt het laadniveau van je batterij beter tussen de 20 en 80%, waardoor de maximale capaciteit van de batterij langer behouden blijft.
Goede gewoontes om rekening mee te houden
- Trek ongebruikte opladers uit het stopcontact: dit beperkt het sluipverbruik en gaat verspilling tegen.
- Gebruik stekkerblokken met een schakelaar: die maken het makkelijker om de stroomtoevoer naar meerdere apparaten tegelijk te beheren.
- Pas je oplaadgedrag aan: vermijd om apparaten te overladen en ga eerder voor gedeeltelijke oplaadcycli om batterijen te sparen.