Zal energie nog zo veel kosten in 2023?

De Energiecommissie heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om de federale premie voor gas en elektriciteit te verlengen. Een hulpmiddel om de energiekosten in ons land te drukken?

Je herinnert het je vast nog. Afgelopen september heeft de federale overheid besloten om een “basispakket” te implementeren om inwoners met een residentieel gas- en elektriciteitscontract te helpen. Een maandelijkse premie van € 135 voor gas en € 61 voor elektriciteit die, oorspronkelijk, werd toegekend voor de maanden november en december. In de praktijk werd die premie niet aan alle Belgen toegekend in november.

Een welkome verlenging

Maar de Energiecommissie van de Kamer heeft dus een wetsvoorstel die deze premie verlengt goedgekeurd. Onder de naam “basispakket” zal die premie nog van toepassing zijn tot het einde van de winter, of tijdens de maanden januari, februari en maart 2023. Als de marktprijzen dalen, zal de tussenkomst proportioneel dalen door een beslissing die de overheid voor het einde van de maand december moet nemen.

Wie heeft er recht op?

De federale premie is toegankelijk voor iedereen met een variabel contract of een vast contract dat afgesloten of vernieuwd werd na 30 september 2021. Ook eindgebruikers van gas die een gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie gebruiken hebben recht op deze steunmaatregel. Tweede verblijven, daarentegen, komen niet in aanmerking.

Het is belangrijk om te weten dat het “basispakket” gedefiscaliseerd is. Er is wel een speciale energiebijdrage voorzien voor de hogere inkomens vanaf € 62.000/jaar, een bedrag dat verhoogd wordt met €3.700/persoon ten laste.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼