Energiedelen, wat is dat eigenlijk?

Zonnepanelen? Die zijn interessanter dan ooit. Niet enkel omwille van de dure energieprijzen, maar ook omdat je sinds midden 2022 stroom kunt doorverkopen of wegschenken aan familie, vrienden of andere mensen.

Daria Nepriakhina

Sinds juli 2022 is het perfect mogelijk de door jou opgewekte groene energie, door te verkopen aan een andere particulier. Je kiest er dan voor om je overtollige energie niet te injecteren op het net, maar af te staan of te delen met anderen. Je kunt de energie gratis wegschenken of je er voor laten betalen.

Energie delen hoe zit dat?

Aangesloten op het distributienet, gesloten net of plaatselijk net kan energiedelen. Je wordt een actieve afnemer wanneer je energie produceert, zelf verbruikt en eventueel opslaat. Winst mag niet je hoofddoel zijn, dat is wel een uitdrukkelijke voorwaarde. Het is kmo’s en ondernemingen toegestaan deel te nemen, maar ook hier blijft de voorwaarde geldig. Op die manier maak je deel uit van een energiegemeenschap. Een goed voorbeeld hiervan zijn bewoners van een appartementsgebouw die samen investeren in zonnepanelen op het dak en de opgewekte energie kosteloos met elkaar delen.

Hoe gaat het doorverkopen in zijn werk?

Je kunt de door jou opgewekte energie perfect doorverkopen aan twee of meerdere eindafnemers. Hiervoor vraag je een leveranciersvergunning aan bij de VREG.

Richt je een energiegemeenschap op, dan moet je dit binnen de 30 dagen melden op de website van de VREG. Start je dit op, dan is het ook altijd verstandig om de afspraken met andere netjes op papier te zetten. In die overeenkomst zet je de doelstellingen, de verdeelsleutel, de kosten en eventueel wat er met de winst gebeurd. Zo kun je heel wat discussies voorkomen: goede afspraken maken goede vrienden.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼