Geconnecteerde lampen nemen steeds meer plaats in onze woningen in, zowel binnen als buiten. Maar is dat echt zo voordelig?
Wat is geconnecteerde verlichting?
Geconnecteerde verlichting is verlichting die vanop afstand beheerd kan worden. Daardoor zijn geen lichtschakelaars nodig, want je kan het bedienen vanop je smartphone of tablet. Daardoor kunnen ze dus op afstand in- en uitgeschakeld worden. Sommige exemplaren geven ook de mogelijkheid om de lichtintensiteit of zelfs de kleur te veranderen. Het is vaak ook mogelijk om de verlichting te programmeren, wat erg praktisch kan zijn om, bijvoorbeeld, je aanwezigheid te simuleren.
Zijn de lampen universeel?
Voor je je lampen vervangt, kijk je de compatibiliteit met je installatie na, te beginnen met de fitting. Twee moeten geschroefd worden (E27, de meest gangbare, en E14, meestal gebruikt voor nacht- en bureaulampen), twee moeten “opgespeld” worden (GU10 voor de meeste plafondlampen en, minder voorkomend, B22 voor lusters en oudere installaties).
Daarna moet je bepalen hoe je je hightech lampen wenst te besturen. Dat kan via een smartphone, maar ook via een speciale afstandsbediening of een voice assistant, zoals Google Home, Amazon Echo of Siri. Om de compatibiliteit met je smartphone of tablet te controleren, lees je de verpakking van de lamp.
Voordelen
In het lijstje van sterke punten staan natuurlijk comfort en de praktische kant van de lampen. Het is namelijk mogelijk om al de lampen in huis te bedienen met één enkel apparaat (je kan dus je hele huis dimmen met één klik) of om dat te automatiseren via verschillende scenario’s. De verlichting werkt dan volgens de vooropgestelde programma’s.
We haalden het hierboven al even aan: dit type lampen kan een belangrijke rol spelen op vlak van veiligheid. Het is namelijk mogelijk om een aanwezigheid in het huis te simuleren door de lampen op bepaalde uren te laten aan- en uitspringen.
Tot slot maken al die slimme lampen gebruik van LED-technologie. Ze helpen dus je elektriciteitsverbruik te verminderen in vergelijking met halogeen- of gloeilampen.
Nadelen
We kunnen twee nadelen aanwijzen.
Het eerste is dat de lampen afhankelijk zijn van een internetverbinding. Als je modem in panne valt of je om een of andere reden een onstabiele verbinding hebt, zal je je verlichting dus niet kunnen bedienen. Sommige experten wijzen ook op de gaten op vlak van veiligheid van sommige modellen. Het zou dan mogelijk zijn om de verlichting in je huis te bieden met een applicatie van derden.
Het tweede nadeel is gelinkt aan het verbruik. Want ja, een geconnecteerde lamp betekent dat je permanent verbonden bent. Hoe klein ook, de lampen zorgen toch voor een permanent verbruik van elektriciteit, aangezien ze 24 uur op 24 communiceren met je modem. Als je meerdere tientallen geconnecteerde lampen in je huis hebt hangen, komt dat snel gerekend neer op enkele tientallen euro’s aan elektriciteit meer op jaarbasis. Dan hebben we het nog niet gehad over het veelvoud aan elektromagnetische golven in je huis!