Onze collega’s van het prestigieuze magazine Time kondigen een winter 2023 aan die veel erger zou kunnen zijn dan diegene waarvoor we ons nu opmaken. En dit is waarom.
Hoewel sommigen Suriya Jayanti misschien een doemdenker vinden, is het duidelijk dat deze energiedeskundige in Time Magazine een gedetailleerde analyse geeft van de huidige en toekomstige energiesituatie. Terwijl de energiecrisis deze winter al een probleem is, kan die van 2023 volgens haar… catastrofaal zijn. Dit is waarom.
Samenloop van bezwarende factoren
De voorspellingen van Suriya Jayanti zijn gebaseerd op een aantal factoren, te beginnen met het feit dat China, ‘s werelds grootste energieverbruiker, zeer waarschijnlijk uit zijn post-pandemische lusteloosheid zal geraken. Wanneer dit gebeurt, zal de wereldwijde energiemarkt ongetwijfeld op zijn kop staan.
Ten tweede is er een grote kans dat Vladimir Poetin de energieblokkade tegen Europa zal voortzetten om inflatie en uiteindelijk sociale onrust te veroorzaken die sommige regeringen zou kunnen ontwrichten of zelfs omverwerpen. Anderzijds, als Poetin van de macht wordt verdreven, zal hij zijn land achterlaten in een situatie van zodanige economische en politieke instabiliteit dat Rusland niet langer de belangrijkste energieleverancier ter wereld zal kunnen zijn, noch in 2023, noch tijdens de komende jaren.
Een te afhankelijk Europa
De factoren waarmee rekening gehouden wordt herinneren ons eraan dat wanneer Europa uit deze winter komt, het zijn brandstofreserves zal hebben opgebruikt en het veel moeilijker zal hebben om ze terug aan te vullen. Meer dan 40% van het in ons land opgeslagen gas voor deze winter kwam namelijk uit Rusland, ondanks de sancties. In 2023 en daarna zal het Oude Continent nieuwe energieleveranciers moeten vinden, waardoor het in directe concurrentie komt met andere landen, wat zal leiden tot een onvermijdelijke prijzenoorlog, met als gevolg een algemene prijsstijging.
En als Europa denkt dat het kan rekenen op vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS, houdt het zichzelf voor de gek. De bestaande LNG-productie in de VS is al grotendeels uitgeput, vooral omdat de productie-infrastructuur ontoereikend is. De pijpleidingscapaciteit is onvoldoende om het gas naar de bestaande terminals te vervoeren en de komende twee jaar zullen er geen nieuwe terminals worden gebouwd.
Kortom, volgend jaar zou er wel eens een tekort kunnen ontstaan aan LNG uit Amerika of Qatar, maar ook gas uit Azerbeidzjan, Kenia of zelfs Algerije. Niet genoeg om het gebrek aan gasimport uit Rusland te compenseren.
Et wat met hernieuwbare energie?
Ook hier is er geen reden tot feestvreugde. Wind- en zonneparken kunnen snel en goedkoop worden gebouwd, maar ze kunnen niet worden gebruikt voor verwarming op grote schaal, omdat de meeste huishoudens geen elektrische kachels of warmtepompen hebben. En kernenergie, vraag je je misschien af? Dat is ook geen oplossing, want het duurt 5 tot 10 jaar om een vergunning te krijgen en een nieuwe centrale te bouwen…