Waarom je soms moet gaan renoveren als je een woning koopt vanaf 1 januari 2023

Als je vanaf 1 januari 2023 een minder energiezuinige woning koopt die gelegen is in Vlaanderen riskeer je die te moeten renoveren. Waarom is dat het geval en met welke spelregels moet je daarbij precies rekening houden?

Nieuwe verplichting

De Vlaamse wetgever legt een renovatieverplichting op aan iedereen die vanaf 1 januari 2023 een in Vlaanderen gelegen huis of appartement koopt dat een minder gunstig energielabel heeft dan een label D. De verplichting geldt integendeel niet als je een woning erft.

5 jaar de tijd

Concreet krijg je als koper van een dergelijk pand een periode van 5 jaar om er voor te zorgen dat de woning aan minimale energienormen voldoet zodat (minstens) een energielabel D kan bekomen worden. Die termijn gaat in vanaf het verlijden van de akte bij de notaris.

Een uitzondering op de regel geldt als je het gebouw binnen de vijf jaar na de verwerving ervan sloopt of laat slopen. Is de woning een beschermd monument, dan geldt er al eveneens een uitzondering op de regel.

Boete

Hou je je niet aan de regels en ga je niet over tot renovatie, dan riskeer je een boete. Die kan zeer aanzienlijk zijn. Meer bepaald kan de boete gaan van 500,00 EUR tot maar liefst 200.000,00 EUR. Ook als je de boete opgelegd krijgt blijft de verplichting tot uitvoering van de werken bestaan en krijg je enkel maar een nieuwe termijn om de werken alsnog uit te voeren.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼