De vriestemperaturen van de voorbije weken hebben her en der geleid tot bevroren waterleidingen met schade tot gevolg van zodra het ging dooien. Kan je als je dat zelf meemaakt en daardoor schade hebt die laten betalen door je brandverzekeraar?
Waarborg waterschade?
In het kader van je brandverzekering is waterschade in principe verzekerd. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat er een lek is in je plat dak en er daardoor bij je binnen schade ontstaat. Ook als een waterleiding springt in je woning ben je in principe verzekerd voor de schade die daaruit voortvloeit.
Bevroren leidingen?
Voorwaarde om op de tussenkomst van je verzekeraar een beroep te kunnen doen is wel dat je de nodige voorzorgen nam om het bevriezen van de leidingen te vermijden. Je moet met andere woorden als een goed huisvader voldoende maatregelen tegen de vrieskou hebben genomen. De preventiemaatregelen kan je wel eens terugvinden in de voorwaarden van de verzekeringspolis. Denk bijvoorbeeld maar aan het voldoende verwarmen (of het aflaten van water in leidingen op plaatsen waar je niet kan verwarmen). In de praktijk zal je verzekeraar zich wel eens trachten te beroepen op dit zogenaamde gebrek aan voorzorg om te weigeren tot dekking over te gaan.
Doe aangifte
Heb je een probleem met bevroren leidingen en heb je daardoor schade dan doe je best sowieso aangifte van het schadegeval bij je brandverzekeraar. Weigert die dekking te geven probeer dan via je makelaar of de klachtendienst binnen de maatschappij tot een oplossing te komen. Helpt ook dat niet dan kan je aankloppen bij de ombudsman van de verzekeringen. Eventueel kan je ook een advocaat raadplegen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)