De energieministers van de Europese Unie zijn er eindelijk in geslaagd een politiek akkoord te sluiten over een marktcorrectiemechanisme om burgers en de economie te beschermen tegen excessief hoge prijzen.
Deze regeling is bedoeld om situaties te vermijden van buitensporige gasprijzen binnen de EU, die niet in overeenstemming zijn met de wereldmarktprijzen en tegelijkertijd de continuïteit van de energiebevoorrading en de stabiliteit van de financiële markten te waarborgen.
Twee criteria !
Een correctiemechanisme dat automatisch wordt geactiveerd als aan de volgende twee criteria wordt voldaan: de maandelijkse TTF-prijs (Title Transfer Facility) is gedurende drie werkdagen hoger dan 180 euro/MWh en de maandelijkse TTF-prijs is 35 euro hoger dan de referentieprijs voor vloeibaar aardgas (LNG) op de wereldmarkten gedurende dezelfde drie werkdagen.
Dit mechanisme zal gelden vanaf 15 februari 2023. Het EU-agentschap voor de samenwerking tussen energieregelgevers zal de markten voortdurend in de gaten houden en, als het vaststelt dat zich een marktcorrectie heeft voorgedaan, op zijn website een ‘marktcorrectiebericht’ publiceren.
Terwijl dit mechanisme actief is, zullen transacties in toekomstige contracten voor aardgas die binnen het toepassingsgebied van het marktcorrectiemechanisme vallen boven een ‘dynamische aanbodgrens‘ niet worden toegestaan. De ‘dynamische aanbodgrens‘ is de referentieprijs van LNG op de wereldmarkten (gebaseerd op een internationale korf van LNG-handelsknooppunten) plus 35 euro/MWh. Als de LNG-referentieprijs lager is dan 145 euro, blijft de dynamische leveringslimiet vastgesteld op de som van 145 euro en 35 euro.
Eenmaal geactiveerd, geldt de dynamische aanbiedingslimiet gedurende ten minste 20 werkdagen. Als de dynamische aanbodgrens de laatste drie opeenvolgende werkdagen onder de 180 euro/MWh ligt, wordt hij automatisch gedeactiveerd. Het systeem zal ook worden gedeactiveerd indien de Europese Commissie op een bepaald moment overeenkomstig de verordening inzake bevoorradingszekerheid een regionale of EU-noodtoestand afkondigt, met name in een situatie waarin de gasvoorziening ontoereikend is om aan de vraag te voldoen.