Op vlak van telecommunicatie in Europa staat de Belg er het slechtste voor. Ons land heeft namelijk de hoogste tarieven. Dit is waarom.
Vanaf 1 januari 2023 zal Proximus nog maar eens de tarieven van een groot deel van zijn diensten verhogen. Zo wordt het prijsverschil op vlak van telecommunicatie tussen Belgen en de buurlanden nog maar eens onderstreept. Waarom zo’n grote kloof, vooral in vergelijking met Frankrijk en Italië? Eenvoudigweg omdat onze markt lijdt onder een specifieke structurele organisatie waar er niet echt sprake is van concurrentie. Bovendien is het beheer van het netwerk in handen van dezelfde operatoren die erg conservatieve commerciële praktijken hanteren. Proximus staat als enige aan het roer van het telefonienetwerk dat op de historische infrastructuur werd gebouwd, terwijl kabeloperatoren Voo en Telenet aan het roer staan van de infrastructuur afkomstig van de kabeldistributie.
Nieuwe operatoren die zich op de markt lanceren, hebben dus geen andere keuze dan te plooien naar het “Belgische systeem” en hun diensten te verhuren aan die onvermijdbare operatoren, met weinig onderhandelingsmarge wat betreft de toegepaste tarieven.
Opvallend hoge tarieven
Volgens het Bureau voor Statistiek van de Europese Unie (Eurostat), is België de slechtste leerling op vlak van telecomprijzen. De prijzen in België liggen 76% hoger dan het Europees gemiddelde! België staat zo bovenaan het klassement, net voor Griekenland, Ierland en Luxemburg. De landen van de Europese Unie met de goedkoopste tarieven zijn Roemenië, Polen, Litouwen en Bulgarije. Ons buurland Frankrijk ligt onder het Europees gemiddelde. De Belgische consument betaalt dus een veel hogere factuur dan andere Europese inwoners.
Een sprankeltje hoop?
In België regelt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de markt. En die heeft de afgelopen maanden een aantal maatregelen opgelegd, waaronder: een daling van de brutotarieven om toegang te krijgen tot de vaste netwerken en de opening van het nieuwe optische fiber-netwerk van Proximus tot concurrentie.
Volgens de BIPT heeft dat de toegang van Orange als nieuw zwaargewicht in ons land toegelaten. Orange heeft onlangs VOO gekocht. Er zijn vandaag dus drie “grote” operatoren in België: Proximus, Telenet en Orange. Op die manier wordt een divers aanbod, zoals de creatie van lowcostfilialen zoals Hey! van Orange, aangemoedigd en kunnen er aanbiedingen ontwikkeld worden die beantwoorden aan de effectieve noden van de klant.