Dit moet je doen op het risico op koolstofmonoxidevergiftiging te beperken

Nu de winter in het land is, is het belangrijk om waakzaam te blijven voor de uitstoot van koolstofmonoxide. Het reukloze gas is heel gevaarlijk en jaarlijks verantwoordelijk voor meerdere doden in ons land.

Nik Shuliahin

Onzichtbaar, reukloos en niet-irriterend: koolstofmonoxide is een uiterst giftig gas. In het beste geval veroorzaakt het een aantal symptomen, variërend van hoofdpijn tot misselijkheid en duizeligheid. In het ergste geval kan het leiden tot ziekenhuisopname, ernstige gevolgen voor de gezondheid of zelfs dodelijk zijn. Daarom is uiterste voorzichtigheid geboden, vooral met je verwarmingstoestellen.

Waar komt koolstofmonoxide vandaan?

Koolstofmonoxide, ook bekend als CO, is voor zoogdieren niet waarneembaar. De aanwezigheid ervan in onze huizen is meestal het gevolg van onvolledige verbranding, ongeacht de brandstof die gebruikt wordt door een verwarmingstoestel. Dat is het geval bij gasketels, maar ook bij apparaten die op hout, kolen, olie of benzine werken.

Dit moet je doen om vergiftiging te vermijden

  • Laat voor de winter altijd je verwarmings- en warmwatersystemen en rookkanalen controleren en onderhouden door een vakman.
  • Verlucht je huis minstens 10 minuten per dag, zelfs als het koud is!
  • Hou ook je ventilatiesysteem in goede staat en blokkeer nooit de verluchtingskanalen.
  • Volg altijd de gebruiksinstructies van de fabrikant van verbrandingstoestellen. Die bevatten onder andere deze voorzorgsmaatregelen: nooit een ruimteverwarming continu laten draaien, generatoren buiten gebouwen plaatsen en nooit apparaten gebruiken die niet voor verwarming bedoeld zijn (zoals fornuizen, vuurkorven of barbecues).

Wat moet je doen bij een vergiftiging of wanneer je dat ver vermoedt?

Zoals eerder aangehaald kunnen de eerste symptomen van allerlei aard zijn. Die variëren van gewoon vermoeidheid tot hoofdpijn en misselijkheid of zelfs braken. Ze verschijnen eerder snel en kunnen meerdere mensen in hetzelfde huishouden treffen. Weet dat ernstige vergiftiging kan leiden tot coma en dood, soms binnen enkele minuten. Het is daarom belangrijk om heel snel te handelen!

Wanneer je een vergiftiging vermoedt:

  • verlucht meteen de ruimtes,
  • schakel indien mogelijk de verwarmingstoestellen uit,
  • zorg dat iedereen de lokalen verlaat,
  • bel de hulpdiensten door het nummer 112 te vormen. Brandweerlieden zijn opgeleid om zich te ontfermen over mensen die getroffen zijn door een koolstofmonoxidevergiftiging.
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼