Je tablet, smartphone of elektrische step opladen: duizenden Belgen doen het dagelijks. Het lijkt banaal, nochtans is het erg belangrijk voor de levensduur van je batterij en, meer algemeen, voor je veiligheid.
Wil je je elektrische apparaten veilig opladen en de levensduur van de batterij optimaliseren? Vergeet dan deze slechte gewoontes.
1. Wachten tot de batterij volledig leeg is
Velen beweren bij hoog en bij laag dat het noodzakelijk is om de batterij volledig te laten leeglopen voor je hem weer oplaadt. Dat klopt niet! Dat heeft net als gevolg dat de levensduur van de batterij verminderd wordt. In het geval van een gemiddelde smartphone ga je van 1.000 à 2.500 gegarandeerde laadcycli naar slechts 300 à 500 als je de batterij regelmatig laat leeglopen!
2. Opladen wanneer de batterij nog halfvol is
Ook dit is een slechte gewoonte die je moet vergeten! Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat een nieuwe smartphone die je voor de eerste keer aanzet een autonomie van 40 à 50% heeft. Waarom? Op dat niveau wordt een batterij optimaal opgeladen. Buiten die vork gaan batterijen sneller achteruit. In plaats van van 50 tot 90% op te laden, is het beter om te wachten tot je op 10 à 20% zit om op te laden tot ongeveer 60%. Je apparaat zal zo optimaal draaien en het een tijdje volhouden. De duurzaamste modellen houden het zelfs een dag vol.
3. Opladen via je pc of smart tv
De stroomsterkte van de lader is extreem belangrijk wanneer je een smartphone of tablet oplaadt. USB-poorten van een pc of smart tv laten laten doorgaans een 0,5 A toe, terwijl een specifieke lader minimaal 1A heeft. Volgens verschillende studies zou de originele batterijcapaciteit met 65% dalen bij een temperatuur van 40° als je je smartphone regelmatig oplaadt via een pc of scherm. Bij gebruik van een USB-poort stijgt de temperatuur gevoelig, wat niet het geval is met een specifieke lader. Moraal van het verhaal: een lader met een stekker die speciaal werd ontworpen om smartphones op te laden is de ideale oplossing.
4. De ene lader is de andere niet
Online, maar ook op de wekelijkse markt, kan je elektronische accessoires, inclusief laders, kopen die de Europese regelgeving omzeilen. Het is zeker niet waar dat je enkel de lader mag gebruikend ie bij je smartphone of tablet geleverd werd (de laatste modellen worden zelfs vaak niet meer geleverd met een lader in de doos!), maar het is ook niet zo dat je eender welke lader kan gebruiken. Informeer je bij de aankoop van een nieuwe lader over de stroomsterkte. Die moet overeenkomen met die van de batterij van je mobiele apparaat, anders loop je het risico dat die achteruitgaat door de langere laadtijd, waardoor de levensduur vermindert en het risico op oververhitting toeneemt.
5. De hele nacht laten laden
Heel wat studies tonen het aan: hoe langer de laadduur, hoe korter de levensduur van je batterij. Logisch, want de levensduur van een batterij is grotendeels afhankelijk van de laadcycli. Het is dus beter om je smartphone in korte cycli op te laden (bv. gedurende een uur om van 20 naar 75% te gaan) dan lange laadtijden te voorzien (bv. van 5 naar 100% in 3 uur).