Bouwmaterialen blijven duurder dan voordien

De prijzen van de bouwmaterialen liggen fiks hoger dan pakweg twee jaar geleden. Het beperkte aanbod door corona en de oorlog spelen daarbij een doorslaggevende rol. Maar wat brengt de toekomst en hoe ga je ermee om?

Geen prijsdaling in zicht

Bouwondernemingen moeten zelf meer betalen voor hun grondstoffen en producten, waardoor ook de prijs voor de consument in heel wat gevallen stijgt. Renoveren en bouwen kost dus steeds meer. Vaak stijgen prijzen één keer per jaar, maar tegenwoordig komen tussentijdse prijsstijgingen veel meer voor. Heel wat bedrijven hebben dit nodig om het hoofd boven water te houden. Voorlopig is het einde van de prijsstijgingen ook nog niet in zicht. Van gips tot vloerelementen, gevelstenen en isolatiemateriaal: de prijzen blijven stijgen en dit wordt (gedeeltelijk) doorgerekend. Prijsstijgingen lopen voor bedrijven op tot soms zelfs 25 procent.

Niet enkel kommer en kwel

Toch stijgen niet alle prijzen. Bepaalde materialen zoals hout, profielstaal en koper dalen in prijs. De impact daarvan is echter minimaal. Alsnog moeten de meeste producten afgewerkt worden en dan stijgt de kost weer, zeker nu ook de energieprijzen peperduur zijn. In België zitten we dan ook nog met de loonindexaties die de prijzen nog eens extra de hoogte in drijven.

Lang wachten op materiaal

Heel wat grondstoffen en producten worden nog steeds traag geleverd, de levertermijnen zijn vaak langer dan voor corona. Dakpannen, bakstenen en aluminium, het is vaak lang wachten op afgewerkte producten …

Hoe er als klant mee omgaan?

Weet dat in heel wat overeenkomsten met aannemers vandaag de dag een herzieningsclausule wordt opgenomen. Zo dekken ze zich in tegen prijsstijgingen, maar net zo goed kun je van een korting genieten als de prijzen zakken. Vaak wordt de hele korf aan bouwmaterialen opgenomen.

Is de renovatie niet dringend of wil je pas binnen enkele maanden gaan bouwen? Dan kan het verstandig zijn vandaag al akkoord te gaan met de offerte en de materialen nu al te laten aankopen. Zo koop je tegen de prijs van vandaag en hoef je niet wakker te liggen van mogelijke prijsstijgingen. Het laat je toe net wat makkelijker te budgetteren. Vaak dien je wel een voorschot te betalen aan je aannemer.

Meer zelf doen is niet altijd de beste oplossing. Je betaalt je aankopen immers duurder en moet ook de 21% procent btw ophoesten, waardoor je niet geniet van het verlaagde btw-tarief voor verbouwingswerken.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼