Het is geen geheim: telewerken wint aan populariteit bij heel wat bedrijven en openbare instellingen. Een manier van werken die ervoor zorgt dat je thuis een computer gebruikt om te kunnen communiceren met het kantoor. Maar hoeveel kost dat je?
Voor heel wat bedrijven, maar ook voor openbare diensten, is telewerken na de coronacrisis de norm geworden. In deze kritieke periode hebben immers heel wat werkgevers vastgesteld dat hun werknemers productiever waren wanneer ze thuis werkten. Er zijn echter bijkomende kosten verbonden aan telewerken, waaronder een hoger elektriciteitsverbruik, omdat je vaker je huis moet verlichten en verwarmen en gebruik maken van een computer.
Verbruikt een computer veel stroom?
In dit artikel willen we een blik werpen op de kosten van het gebruik van computerapparatuur bij thuiswerken. Maar het stroomverbruik van computers hangt af van heel wat factoren. Laptops, die een oplader hebben, hoeven niet de hele tijd in het stopcontact, in tegenstelling tot een conventionele computer. De oplader van een laptop verbruikt tussen de 20 en 60 watt per uur.
Een ‘desktop’ kan dan weer tot 200 watt per uur verbruiken, en dit type computer moet gedurende de hele werktijd op het elektriciteitsnet aangesloten blijven. Het verschil tussen deze twee soorten computers over een volledig jaar bekeken, is niet te onderschatten: van ongeveer dertig euro voor draagbare modellen tot meer dan honderd voor een desktop!
De meeste bedrijven bieden hun werknemers een compensatie aan in de vorm van een forfaitair bedrag, meestal maandelijks betaald tegelijk met hun loon. Aarzel niet om je werkgever of je HR-afdeling om meer informatie te vragen.