De energieprestatie van een gebouw is het resultaat van een optimale isolatie. En dat gaat gepaard met performante ramen die een bondgenoot kunnen zijn in de strijd tegen thermische verliezen.
Eén van de basisprincipes van een goed geïsoleerd gebouw is dat het ook moet kunnen genieten van zoveel mogelijk gratis energie, zoals de warmte die de zon afgeeft. Bij een slechte isolatie zal de warmte ontsnappen via de wanden van het gebouw, te beginnen met de beglazing. Deze verliezen worden uitgedrukt in een cijfer dat de U-waarde genoemd wordt.
Voor enkele beglazing is dit ongeveer 6 W/m2K, voor oude dubbele beglazing ongeveer 3 W/m2K, voor nieuwe dubbele beglazing ongeveer 1,0 tot 1,1 W/m2K en tenslotte voor driedubbele beglazing tot 0,5 W/m2K.
Driedubbele beglazing is daarom 12 keer beter isolerend dan de enkele beglazing die in de vorige eeuw gebruikelijk was. Het is daarom sterk aan te raden om beglazing te plaatsen met een zo laag mogelijke U-waarde.
De zon, een gratis radiator
Hoewel ramen en hun beglazing een bepaalde hoeveelheid warmte naar buiten laten ontsnappen, laten ze ook een deel van de door de zon opgewekte warmte binnen. Het vermogen van het raam om deze gratis warmte in een gebouw toe te laten wordt uitgedrukt in een G-factor. Hoe hoger de G-factor, hoe gemakkelijker de warmte het gebouw binnenkomt.
Door de U-waarde te combineren met de G-factor voor de zon is het mogelijk om te bepalen welke ramen het meest efficiënt zijn, met andere woorden ramen die het minste warmteverlies hebben en tegelijkertijd de maximale hoeveelheid door de zon afgegeven warmte opslaan. Dit is geen eenvoudige vergelijking, want de meest isolerende ramen (met een lage U-waarde) laten over het algemeen weinig zonnewarmte door (door een lage G-factor). Daarnaast is deze deze redenering natuurlijk vooral van toepassing in de winter, maar is dat veel minder het geval in de zomer. Dan moet er immers niet teveel warmte in huis binnenkomen, om zo oververhitting te vermijden, wat de installatie van een energie-intensief systeem als airconditioning nodig zou maken…
Alles is een kwestie van evenwicht
Een efficiënt raam is daarom in de eerste plaats een raam dat het juiste evenwicht weet te bieden tussen warmteverlies en zonnewarmtewinst. Je moet bij je keuze ook rekening houden met de oriëntatie van het raam en de grootte ervan. Als je de isolatie van het hele huis wil optimaliseren, moet de beglazing van de verschillende gevels niet overal identiek zijn om in de winter zoveel mogelijk warmte binnen te laten, zonder in de zomer oververhitting te veroorzaken.
Dit zijn cruciale keuzes, vooral bij de planning van een nieuw project, en we raden je aan ze te maken met de hulp van een architect of een EPB-deskundige. Akoestiek en veiligheid zijn ook belangrijke overwegingen. Kortom, het kiezen van ramen is niet iets om licht over te gaan, want het kan je energierekening voor meerdere decennia beïnvloeden!