We hebben het al zo vaak gezegd: de vastgoedmarkt vertraagt. In sommige van onze buurlanden zijn er tekenen van een terugval. Maar hoe zit het in België? Zullen de vastgoedprijzen echt dalen?
1. De rentevoeten zijn ‘onder controle’
De stijgende rente heeft de activiteit in de vastgoedsector beperkt in de ogen van een aantal beleggers, die dan maar hun heil gezocht hebben in andere investeringen. Maar niet allemaal! Het aantal leningen kan in België immers niet meer dan verdubbelen, in tegenstelling tot op sommige andere ‘soepelere’ markten. Dat is geruststellend voor beleggers…
2. De markt is niet overschat
Volgens de ECB is de Belgische markt niet ‘te’ overgewaardeerd, wat bij sommige andere Europese markten wel het geval is. De risico’s van een ‘zeepbel die barst’ of prijsdalingen zijn daarom beperkt.
3. Kopen om te wonen
De markt blijft dus gezond, want de meeste kopers willen gewoonweg een woning om in te wonen! In een interview met de krant Le Soir wijst Philippe Ledent, econoom bij ING, erop dat de Belgische vastgoedmarkt het in 2008 beter deed dan in de buurlanden, juist omdat de Belgen bereid zijn "de broekriem aan te halen […], ook al zijn de rentes minder aantrekkelijk". Het is dus iets gevoelsmatig…
4. Een aanbod dat beperkt is door steeds moeilijker te bekomen bouwvergunningen
Paradoxaal genoeg houdt de traagheid van de Belgische overheid ook de vastgoedprijzen hoog: Nicolas, een architect Charleroi die in heel België actief is, benadrukt de moeilijkheid om bouwvergunningen te krijgen, vooral in de hoofdstad. En als de vergunning eindelijk wordt afgeleverd, is dat regelmatig na lange en turbulente procedures… Dit alles beperkt het aanbod van nieuwe woningen, wat natuurlijk de prijzen van projecten in stand houdt!
5. Een hogere koopkracht
En ook al hebben de Belgen uiteindelijk duidelijk aan koopkracht ingeboet, de automatische indexering van de lonen zorgt er wel voor dat we de schok beter doorstaan dan in de buurlanden. Maar pas op: automatische indexering heeft een sneeuwbaleffect dat België in bepaalde sectoren veel minder competitief kan maken dan de buurlanden, met een bijhorend risico op jobverlies…