Sinds 1 januari laatstleden moet u soms minder notariskosten betalen als u een onroerend goed aankoopt. Wat verandert er precies? Geldt dat ook als u een tweede verblijf aankoopt of een tweede woning om te verhuren?
Als u een onroerend goed koopt moet u naast de eigenlijke aankoopprijs ook registratierechten betalen. Bovendien zal de notaris u een aantal aktekosten aanrekenen (zijnde zijn ereloon en een aantal diverse aktekosten).
Ereloon daalt
Het ereloon dat de notaris u mag aanrekenen is wettelijk vastgesteld. De notaris mag dus niet zomaar zelf kiezen hoeveel hij u als ereloon vraagt. Sinds 1 januari laatstleden is het ereloon dat de notaris u mag aanrekenen gedaald. Dat is zowel in Vlaanderen, Wallonië als in Brussel het geval voor de aankoop van een woning met een aankoopsom tot en met € 850.000. Meer bepaald betaalt u voortaan zowat 10 % minder ereloon dan wat vroeger het geval was. Wie een woning koopt die 100.000 tot 350.000 euro kost, zal bv. gemiddeld 1.000 euro minder betalen voor de aankoop en de financiering van zijn woning.
Ook voor krediet
Gaat u voor de aankoop van het onroerend goed een hypothecaire lening aan dan betaalt u ook daarvoor minder ereloon aan de notaris. Het ereloon van de notaris is daarvoor sinds 1 januari laatstleden zelfs met zowat 20 % gedaald.
Enige woning
De korting is alleen van toepassing voor de enige woning die u aankoopt en waar u ook in woont. Koopt u een tweede woning die u als tweede verblijf wil gebruiken of wil verhuren dan kunt u dus geen beroep doen op de korting. Ook een vennootschap kan niet van de korting genieten.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)