Zo kan je het onroerend goed van je demente ouder (laten) verkopen

Je vader of moeder die dement is, is eigenaar van een onroerend goed dat leeg staat. Samen met je broers en/of zussen zou je het pand willen verkopen. Is dat wel mogelijk? Hoe ga je daarbij precies te werk?

Wilsbekwaamheid nodig

Als de eigenaar van een onroerend goed dement is, kan die het pand niet zo maar zelf verkopen. Om een geldige verkoopovereenkomst te kunnen sluiten moeten de koper en de verkoper nu eenmaal beiden wilsbekwaam zijn. Zelfs als alle kinderen het eens zijn kunnen ook zij het onroerend goed niet verkopen. Zij zijn nu eenmaal niet de (enige) eigenaar van het pand.

Zorgvolmacht

Heeft je ouder voor deze wilsonbekwaam werd aan iemand (bv. aan één van de kinderen) een zorgvolmacht gegeven, dan kan daarin aangegeven zijn dat diegene die de volmacht kreeg kan overgaan tot de verkoop van onroerende goederen. Is dat het geval dan kan de gevolmachtigde de verkoop regelen.

Bewindvoerder

Is er geen zorgvolmacht opgesteld dan zal je, als je tot de verkoop wil laten overgaan, aan de vrederechter moeten vragen om een bewindvoerder aan te stellen. Als kind kan je een dergelijk verzoekschrift indienen (al dan niet via een advocaat).

De vrederechter kan daarbij bijvoorbeeld een familielid of een advocaat of accountant aanstellen als bewindvoerder. Om tot een verkoop van een onroerend goed te kunnen overgaan zal de bewindvoerder een machtiging moeten vragen van de vrederechter.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Benieuwd naar de waarde van je vastgoed? Ontdek onze online tool voor vastgoedwaardering, speciaal ontworpen om je snel en gratis te helpen bij het beoordelen van de waarde van je eigendom! Of je nu een eigenaar, een investeerder of gewoon nieuwsgierig bent, onze tool voldoet aan al je verwachtingen. 💡 Twijfel niet langer, bezoek onze sectie voor vastgoedwaardering en ontdek de waarde van je eigendom met slechts een paar klikken! 🏠 🏢 💰