Geconfronteerd met witte plekken op de gevel? Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak gaat het om afzettingen van mineralen zoals zout- of gipsuitbloeiingen. Niet alleen verpesten ze het uitzicht van je gevel, ze kunnen ook voor bijkomende schade zorgen.
Welke vlekken komen er voor?
De plekken kunnen snel na het metselen verschijnen of een heel stuk later. Word je geconfronteerd met vlekken kort na het metselen, dan gaat het meestal om wateroplosbare zouten in het bouwvocht. Water en zout trekken naar het oppervlak, waarna het water verdampt en het zout achterblijft. Dit kan voor witte vlekken op je bakstenen zorgen. An sich hoeft dit geen ramp te zijn. De regen spoelt deze vlekken op termijn weg, maar je kunt ook met een vochtige doek aan de slag.
Soms komt het ook voor dat vlekken veel later ontstaan. Dan gaat het om gipskristallen die een laagje vormen op je gevel. Bij deze vlekken wordt er ook wel van vergipsing gesproken. Deze plekken zijn een stuk moeilijker te verwijderen.
Wat zijn de oorzaken?
Of er al dan niet bloeiingen ontstaan heeft veel te maken met de mortel en het soort baksteen. In beide materies kan gips voorkomen dat kan gaan kristalliseren aan de oppervlakte.
Bij mortel worden vaak stoffen toegevoegd die de mortel sneller doen drogen. Dit versnelt het bouwproject, maar de stoffen kunnen ook kristalliseren door contact met de lucht. Geleidelijk ontstaat er gips wat zich op de gevel afzet. Bakstenen kunnen dan weer ongehydrateerd gips bevatten. Dit gips trekt naar het oppervlak en kan op termijn zichtbaar worden.
Vallen gipsbloeiingen te voorkomen?
Vooral delen die aan regen en zon worden blootgesteld zijn gevoelig voor de bloeiingen. Dakoversteken kunnen voor de nodige bescherming zorgen. Verder is het ook aangewezen om je gevel te hydrofoberen. Breng waterafstotend middel aan. Deze laag zorgt ook voor een minder vuile gevel. Er zijn trouwens ook gehydrofobeerde gevelstenen. Deze zijn al behandeld, waardoor het gips zich niet kan afzetten op de steen.
Hoe de vlekken weghalen
Werkt een vochtige doek niet? Dan zijn er heel wat middelen in de doe-het-zelf zaak verkrijgbaar. Let wel, sommige producten kunnen schade aan je gevel aanbrengen, informeer je dus altijd grondig. Je kunt ook altijd beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf als je zeker wil zijn.